StoryEditor

Ukrajina je znovu na nohách

04.04.2007, 00:00
Za našou východnou hranicou to opäť vrie. Kyjevské námestia sa včera zaplnili tisíckami demonštrantov, podobne ako v roku 2004 počas Oranžovej revolúcie.

Za našou východnou hranicou to opäť vrie. Kyjevské námestia sa včera zaplnili tisíckami demonštrantov, podobne ako v roku 2004 počas Oranžovej revolúcie. Aj tentoraz sa rozhoduje o tom, či sa Ukrajina obráti k svojmu väčšiemu susedovi Rusku, alebo bude pokračovať v nastúpenej ceste do Európy. Hlavnými protagonistami sú znovu dvaja nezmieriteľní Viktorovia - prozápadný prezident Juščenko a proruský premiér Janukovyč. Revolúcia spred necelých troch rokov sa však zrejme opakovať nebude. "Dá sa očakávať, že krízu vyriešia politickou dohodou. Najpravdepodobnejšie sú predčasné voľby," povedal pre HN český analytik Luboš Veselý.
Rozdelená krajina
Ukrajina sa teda po necelých troch rokoch opäť rozdelila na dva znepriatelené tábory. Stovky stúpencov Janukovyča si pred parlamentom rozložili stanový tábor. Protestovali proti rozhodnutiu Juščenka, ktorý rozpustil parlament. Prezidentovi priaznivci si zase zaspomínali na revolúciu, ktorá vyniesla Juščenka do prezidentského kresla. Oranžová opozícia vtedy obvinila Janukovyča zo zmanipulovania prezidentských volieb a priviedla na Námestie nezávislosti státisíce ľudí. Tentoraz k vážnejším incidentom nedošlo. Karty by mohla zamiešať ukrajinská armáda. Tá už prisľúbila vernosť svojmu najvyššiemu veliteľovi, teda prezidentovi Juščenkovi.
Spor medzi prezidentom a premiérom sa vyhrocuje už od augusta, keď sa Janukovyč posadil do premiérskeho kresla. Vzájomné prekáračky vyvrcholili v utorok, keď Juščenko dekrétom rozpustil parlament ovládaný Janukovyčovým táborom a na koniec mája vypísal predčasné voľby. Argumentoval tvrdením, že Janukovyč "ukradol" opozícii niekoľko poslancov, čo je v rozpore s ukrajinskými zákonmi.
Vládna koalícia však vyhlásila prezidentovi neposlušnosť. Chce pokračovať v práci parlamentu, kým o platnosti dekrétu nerozhodne ústavný súd. Vyčkávaciu taktiku zvolila kľúčová hráčka Oranžovej revolúcie, expremiérka Julia Tymošenková. Bývalá verná spojenkyňa Juščenka sa zatiaľ nepridala na žiadnu stranu.
Mnoho otáznikov
Vývoj v Kyjeve vyvoláva otázniky nad ďalším smerovaním krajiny. Rusko je udalosťami na Ukrajine znepokojené a vyzvalo na kompromis. Európska únia vyzvala všetky strany, aby vyriešili súčasné rozpory "v súlade s ústavou a demokratickými pravidlami". Slovenská diplomacia sa k situácii u našich východných susedov nevyjadruje. "Podporujeme demokratické sily na Ukrajine, považujeme to však za jej vnútornú záležitosť," povedal pre HN hovorca slovenského ministerstva zahraničných vecí Ján Škoda.

01 - Modified: 2003-05-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Česko -- Rusko 3:0 (1:0, 2:0, 0:0) 02 - Modified: 2003-05-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SMK chce viac pre regionálny rozvoj 03 - Modified: 2003-05-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Milióny na sanáciu Trenčianskeho hradu 04 - Modified: 2003-05-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Desatoro výhod 05 - Modified: 2003-05-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Treba presvedčiť Rómov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:24