TASR/AP
StoryEditor

Tisíc libier za bodnutie. Gangy platia mladým, lebo si nechcú špiniť ruky

18.06.2019, 15:06
Autor:
dttdtt
Útoky nožom v Británii aj napriek snahám vlády rastú.

Vodcovia Liverpoolských pouličných gangov dávajú teenagerom až tisíc libier za to, že pobodajú svojich rovesníkov. Podľa portálu BBC ponúkajú starší členovia gangov odmeny preto, aby sa sami nezaplietli do krvavých útokov, ktorými riešia spory so svojimi protivníkmi. Britská polícia v uplynulých dňoch spojila tieto ponuky najmenej s jedným útokom nožom.

Polícia z grófstva Merseyside, pod ktoré spadá okrem Liverpoolu aj okres Sefton alebo Knowsley, potvrdila, že gangy zneužívajú mladých a zraniteľných ľudí k predaju drog alebo k násilným útokom. Niektorí teenageri sa so svojimi skúsenosťami zverili BBC, avšak kvôli strachu o život zostávajú v anonymite.

Jeden chlapec uviedol, že na jeho kamaráta zaútočili dvaja tínedžeri potom, čo znepriatelený gang vypísal na jeho hlavu odmenu tisíc libier. Obeť skončila s bodnými ranami v nemocnici a útočníci si peniaze rozdelili. Chlapec tiež uviedol, že sa na "riešenie sporov" chodí pozerať publikum z radov členov gangov.

Ako zápasy gladiátorov

"Povedia im: Tu je päťsto libier pre každého, bežte a urobte to. A oni to urobia, pretože si myslia, že dostanú ďalšie peniaze a budú mať pred staršími členmi gangu väčší rešpekt," opisuje chlapec. Podľa polície vzrástli za minulý rok útoky nožom v Merseyside o 35 percent a celkovo tu napočítali 1 231 prípadov.

Alan Walsh, ktorý ako sociálny pracovník pracuje s miestnou mládežou a spoluorganizuje kampaň "Naozajstný muži nenosia nôž" uviedol, že ho odmeny za útok nožom šokovali. "Dostali sme sa do fázy, ktorá pripomína zápasy gladiátorov. Aréna je v uliciach a gangy vyhlasujú odmenu," opisuje Walsh.

S tým súhlasí aj bývalý probačný úradník James Riley, podľa ktorého bývala odmena tradične spojená so zločinmi spáchanými strelnou zbraňou. "Starší členovia gangu vypisujú odmenu, aby sa vyhli zatknutiu a trestu. Nechcú si zašpiniť ruky. Vedia, že majú k dispozícii zásoby mladých ľudí, ktoré môžu zneužiť k svojim cieľom," opisuje Riley.

Veľká Británia sa snaží proti útokom bojovať, mŕtvi však pribúdajú

V roku 2018 dobodali v Anglicku a Walese 285 ľudí, čo je najviac za posledných sedemdesiat rokov. Polícia tu vlani zaznamenala viac ako 22-tisíc útokov nožom. Jeden z piatich odsúdených alebo obžalovaných bol vo veku od 10 do 17 rokov.

Veľká Británia sa snaží proti nárastu počtu útokov nožom bojovať, zatiaľ však márne. Premiérka Theresa Mayová v apríli varovala, že problém sa nedá vyriešiť sprísnením sankcií. Podľa nej totiž vyžaduje oveľa širší prístup. Komisia zložená zo stovky odborníkov by mala na jej želanie vypracovať účinnú stratégiu.

Britská polícia podnikla na konci minulého mesiaca raziu proti drogovým gangom a zadržala takmer šesť stoviek podozrivých. Pri domových prehliadkach tiež zhabala kokaín v hodnote viac ako 176-tisíc libier, viac ako 300-tisíc libier v hotovosti a 46 strelných zbraní.

01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 04 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 05 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:35