TASR/AP
StoryEditor

VIDEO: Ropná rafinéria na východe USA po sérii explózií horí

21.06.2019, 13:11
Autor:
ČTKČTK
Obyvatelia južných predmestí Philadelphie, ktoré sa nachádzajú neďaleko rafinérie, by podľa záchranárov nemali vychádzať.

Séria explózií dnes poškodila ropnú rafinériu v americkom štáte Pensylvánia, oznámila televízia NBC. Masívny požiar zachvátil prevádzky spoločnosti Philadelphia Energy Solutions.

Oheň bol viditeľný na kilometre ďaleko a explózie zaznamenali ľudia až v meste South Jersey vzdialenom 100 kilometrov. Žiadne závažnejšie zranenia incident nespôsobil.

V rafinérii pracuje asi tisíc ľudí. Na miesto prišli tri oddiely hasičov, okolité cesty boli uzavreté. Obyvatelia južných predmestí Philadelphie, ktoré sa nachádzajú neďaleko rafinérie, by podľa záchranárov nemali vychádzať.

Okolie horiacich objektov zahalil hustý čierny dym, ktorý pokrýva aj niektoré štvrte Philadelphie. Evakuáciu zatiaľ miestne úrady nenariadil. Dym môže byť nebezpečný, varoval odborník na kvalitu vzduchu Peter DeCarlo. Ľuďom, ktorí sa mu vystaví, hrozí podľa neho astma a ďalšie problémy.

Príčina nešťastia nie je jasná, televízia NBC však s odvolaním na hasičov informovala, že ako prvá vzplanula a neskôr explodovala nádrž s butánom. Potom komplexom otriasla séria menších výbuchov, ako sa oheň rozšíril na potrubie s palivom.

Prevádzka je podľa médií najväčšia svojho druhu na východnom pobreží USA. Denne vyprodukuje okolo 335-tisíc barelov ropy, pripomenula televízia CBS. Spracováva tiež zemný plyn. Rafinéria je však stará 150 rokov a požiaru čelí v krátkej dobe tretíkrát.

Oheň zachvátil komplex skoro ráno a stále nie je pod kontrolou, napísal denník The Washington Post. Miestni hlásili, že na nich z neba padali nečistoty. Niektorí z obyvateľov Philadelphie uviedli, že výbuchy strhli zo stien obrazy v ich domoch. Jeden vodič na priľahlej diaľnici I-95 napísal na Twitteri, že cítil žiar aj vnútri svojho auta.

"Myslel som, že to bol meteorit alebo niečo také," citovala NBC jedného z miestnych, ktorý nechápal, kde sa vzal nad rafinériou taký mrak.

V rafinérii horelo už pred dvoma týždňami. Ani vtedy neutrpel nikto zranenia. Skupina ekológov a miestnych však spochybnila bezpečnosť zariadenia, kde horelo aj v roku 2015.

Rafinéria patrí spoločnosti Philadelphia Energy Solutions, ktorá sa zatiaľ k incidentu nevyjadrila. Firma vlani prestála bankrot a v posledných mesiacoch zmenila vedenie, pripomenul denník The Philadelphia Inquirer.

01 - Modified: 2024-04-26 16:27:41 - Feat.: - Title: Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu 02 - Modified: 2024-04-26 13:48:48 - Feat.: - Title: Index výdavkov na osobnú spotrebu v USA v marci vzrástol viac, ako sa čakalo 03 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken 04 - Modified: 2024-04-26 07:02:12 - Feat.: - Title: Blinken dúfa v pokrok pri rokovaní s Čínou, Wang poukázal na rastúce problémy 05 - Modified: 2024-04-26 04:34:27 - Feat.: - Title: USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 18:56