Kremeľ chrám Vasilija BlaženéhoReuters
StoryEditor

Británia obvinila Kremeľ zo snahy dosadiť na Ukrajine proruského vodcu. Sú to dezinformácie, tvrdí Rusko

23.01.2022, 07:11
Autor:
ČTKČTK
Zatiaľ čo Spojené štáty označili obvinenia za znepokojujúce, Moskva vyzvala Britániu, aby prestala s provokáciami.

Britské ministerstvo zahraničia v sobotu večer obvinilo Kremeľ zo snahy dosadiť na Ukrajine proruského vodcu, informovali tlačové agentúry.

Úrad uviedol, že ruskí spravodajcovia boli v rámci plánov na inváziu v kontakte s radom bývalých ukrajinských politikov.

Zatiaľ čo Spojené štáty označili obvinenia za znepokojujúce, Moskva vyzvala Britániu, aby prestala s provokáciami.

Britské ministerstvo odmietlo poskytnúť dôkazy

Ministerstvo zahraničia odmietlo poskytnúť dôkazy na podporu svojich obvinení, ktoré prišli v čase vysokého napätia medzi Ruskom a Západom kvôli ruskému zhromažďovaniu vojsk pri hraniciach s Ukrajinou.

Oznámilo však, že ruská vláda uvažuje o bývalom ukrajinskom zákonodarcovi Jevhenovi Murajevovi ako o možnom kandidátovi na čelo proruského vedenia. Murajev označil úrad za zmätený a obvinenia za nelogické.

"Zverejnené informácie osvetľujú rozsah ruských aktivít, ktorých cieľom je rozvrátiť Ukrajinu, a umožňujú nahliadnuť do myslenia Kremľa," uviedla vo vyhlásení britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová.

"Rusko musí znížiť napätie, ukončiť svoje agresívne a dezinformačné kampane a ísť cestou diplomacie. Ako Spojené kráľovstvo a naši partneri opakovane uviedli, akýkoľvek ruský vojenský vpád na Ukrajinu by bol obrovskou strategickou chybou s vážnymi vplyvmi," dodala ministerka.

"Tento druh sprisahania je veľmi znepokojujúci. Ukrajinský ľud má zvrchované právo rozhodovať o svojej budúcnosti a my stojíme na strane našich demokraticky zvolených partnerov na Ukrajine," reagovala hovorkyňa Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Emily Horneová.

Sú to dezinformácie, tvrdia Rusi

"Dezinformácie šírené britským ministerstvom zahraničia sú ďalším dôkazom, že to sú krajiny NATO na čele s Anglosasmi, kto sa podieľa na eskalácii napätia okolo Ukrajiny," povedalo agentúre TASS ruské ministerstvo zahraničia, ktoré vyzvalo Londýn, aby prestal provokovať.

Britské ministerstvo zahraničia ďalej informovalo, že ruské spravodajské služby podľa jeho informácií udržujú kontakty s "mnohými" bývalými ukrajinskými politikmi, vrátane vysoko postavených osobností s väzbami na exprezidenta Viktora Janukovyča.

Bývalý štátnik utiekol do Ruska v roku 2014 po troch mesiacoch protestov proti svojej vláde a v roku 2019 bol v neprítomnosti odsúdený na 13 rokov väzenia na základe obvinenia z vlastizrady.

"Niektorí z nich sú v kontakte s ruskými spravodajskými dôstojníkmi, ktorí sa v súčasnosti podieľajú na plánovaní útoku na Ukrajinu," uvádza sa vo vyhlásení.

Rusko rozmiestnilo pri svojich hraniciach s Ukrajinou a novo tiež v Bielorusku desaťtisíce vojakov. Kyjev aj niektoré západné krajiny tvrdia, že sa Moskva pripravuje na možnú inváziu na Ukrajinu a že chystá provokácie, ktoré by mali podobnú operáciu zdôvodniť.

​Rusko, ktoré v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym, ale popiera, že by chystalo útok proti svojmu susedovi. Moskva požaduje, aby sa NATO zaviazalo neprijať Ukrajinu za členský štát aliancie. Washington naopak trvá na politike otvorených dverí NATO

Británia v týždni uviedla, že začala zásobovať Ukrajinu protitankovými zbraňami, aby sa mohla brániť potenciálnej invázii.

Trussová vo februári navštívi Moskvu, kde sa stretne so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom. Ruský minister obrany Sergej Šojgu a jeho britský náprotivok Ben Wallace sa tiež dohodli na rokovaní.

01 - Modified: 2022-01-19 09:35:17 - Feat.: 0 - Title: ANALÝZA: Tri dôvody, prečo Rusko vpadne na Ukrajinu. A tri ďalšie, prečo nie 02 - Modified: 2022-01-19 09:51:09 - Feat.: 0 - Title: Varovanie amerického ministra: Rusko môže zaútočiť na Ukrajinu v blízkej dobe 03 - Modified: 2022-01-20 05:12:05 - Feat.: 0 - Title: Invázia na Ukrajinu by bola pre Rusko katastrofou. Zaplatilo by ťažkú cenu, odkázal Biden 04 - Modified: 2022-01-21 15:00:12 - Feat.: 0 - Title: Rusko zarába na drahej rope a plyne, do štátnej kasy pritiekli desiatky miliárd eur navyše 05 - Modified: 2022-01-21 18:17:44 - Feat.: 0 - Title: Rusko varovalo pred najvážnejšími dôsledkami. Tvrdí, že USA ignorujú jeho obavy
01 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 05 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:41