Donald TuskTASR/AP
StoryEditor

Tusk navrhol, aby bol šéfom Európskej komisie sociálny demokrat

30.06.2019, 15:15
Autor:
ČTKČTK
Obsadením najvyšších postov v EÚ sa budú dnes v Bruseli na mimoriadnom summite zaoberať aj šéfovia štátov a vlád európskej dvadsaťosmičky.

Predseda Európskej rady Donald Tusk predložil europoslancom návrh na obsadenie vrcholných postov v Európskej únii.

Nástupcom Jean-Claudea Junckera na čele Európskej komisie by sa podľa neho mal stať sociálny demokrat, informovala s odvolaním sa na zdroje z rokovania agentúra DPA.

Obsadením najvyšších postov v EÚ sa budú dnes v Bruseli na mimoriadnom summite zaoberať aj šéfovia štátov a vlád európskej dvadsaťosmičky.

V hre je aj Timmermans

Tusk podľa zdroja DPA na stretnutí s predsedami frakcií Európskeho parlamentu o konkrétnych menách nehovoril. Pokiaľ by však funkciu predsedu Európskej komisie skutočne získali socialisti, zrejme by nominovali Holanďana Fransa Timmermansa.

Podľa agentúry DPA by Európska ľudová strana, ktorá má najviac europoslancov, mohla získať post predsedu Európskeho parlamentu a šéfa únijnej diplomacie.

Jeden z nich by mohol obsadiť Manfred Weber. Konzervatívec Weber bol pritom pôvodne horúcim kandidátom na predsedu Európskej komisie. V piatok ale nemecký denník Die Welt informoval, že sa predstavitelia časti krajín Únie, ktorí sa zišli na summite G20 v japonskej Osake, dohodli, že tento Nemec na čelo EK nezasadne.

V4 s ním môže mať problém

Zástupca tretej najsilnejšej europarlamentnej frakcie - liberálov z Obnovy Európy - by podľa návrhu mohol získať po Tuskovi funkciu šéfa Európskej rady.

Agentúra DPA upozornila, že Tuskov návrh na obsadenie postov v čele európskych inštitúcií je jednoduchým východiskovým bodom pre rokovania.

Dnes večer sa v Bruseli zídu šéfovia štátov a vlád EÚ, ktorí chcú personálne otázky vyriešiť. S Timmermansom na čele Európskej komisie by mohli mať problém napríklad krajiny V4, teda SLovensko, Česko, Maďarsko, Poľsko.

Premiéri krajín V4 sa v piatok na stretnutí v Prahe zhodli, že by do čela Európskej nemal získať väčšinu žiaden z lídrov strán do nedávnych eurovolieb.

Práve Timmermans bol pritom hlavným kandidátom socialistov. Prekážkou by mohla byť tiež kritika, ktorú si od doterajšieho podpredsedu Európskej komisie Timmermansa vyslúžili niektoré krajiny východnej časti Únie kvôli nedodržiavaniu pravidiel právneho štátu. Medzi kritizovanými krajinami bolo napríklad Poľsko, Maďarsko či Rumunsko.

01 - Modified: 2024-04-17 09:32:18 - Feat.: - Title: Slovensko slabo dodržiava odporúčania pre predchádzanie korupcie, tvrdí hlavný protikorupčný orgán Rady Európy 02 - Modified: 2024-03-30 06:30:45 - Feat.: - Title: "Už to nie je pojem z minulosti." Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá 03 - Modified: 2024-03-28 07:49:00 - Feat.: - Title: Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova. Srbsko to odsúdilo 04 - Modified: 2024-03-25 16:36:12 - Feat.: - Title: Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka 05 - Modified: 2024-03-05 20:18:29 - Feat.: - Title: Európskych novinárov často nezákonne špehujú a vláčia po súdoch, upozorňuje Rada Európy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:43