Reuters
StoryEditor

Guaidó žiada vyšetriť príčiny smrti kapitána obvineného z prevratu vo Venezuele

30.06.2019, 20:58
Autor:
TASRTASR
Prevart zahŕňal atentát na prezidenta Nicolása Madura a jeho nahradenie niektorým z generálov.

Venezuelské úrady oznámili, že vo vyšetrovacej väzbe zomrel námorný kapitán Rafael Acosta Arevalo, ktorý bol zadržaný v súvislosti s pokusom o vojenský prevrat. Podľa správy agentúry AP Acosta zomrel v sobotu.

Acostovu smrť potvrdil aj jeho právnik Alonso Medina Roa. Podľa neho bolo príčinou smrti jeho mandanta mučenie, ktorého následky boli viditeľné aj v sobotu, keď bol predvedený pred súd, aby vypovedal o svojej údajnej účasti na príprave pokusu o vojenský prevrat vo Venezuele.

Podľa ministra informácií Jorgeho Rodrígueza venezuelské úrady zabránili pokusu o štátny prevrat, ktorý sa mal uskutočniť v noci z 23. do 24. júna a ktorý zahŕňal atentát na prezidenta Nicolása Madura a jeho nahradenie niektorým z generálov.

Podľa ministra vodca venezuelskej opozície Juan Guaidó o týchto plánoch vedel a podporoval ich.

Alonso Medina Roa uviedol, že jeho mandanta v sobotu priviezli pred súd na invalidnom vozíku, pričom na jeho tele boli podliatiny a rany, kvôli silným bolestiam nebol schopný sa postaviť a rozprával len s veľkým vypätím síl. Pred súdom bol obvinený zo sprisahania s cieľom zavraždiť prezidenta Nicolása Madura.

Ku kauze sa v nedeľu vyjadrila aj vysokopostavená americká diplomatka Kimberly Breierová, podľa ktorej smrť námorného kapitána vo vyšetrovacej väzbe svedčí o tom, že za prezidenta Nicolása Madura vo Venezuele nikto nie je v bezpečí.

Agentúra AP v nedeľu uviedla, že úrad venezuelského generálneho prokurátora poveril prokurátora hlavného mesta Caracas, aby podnikol potrebné úkony a stanovil príčinu smrti a prípadne aj zistil tých, ktorí sú za ňu zodpovední.

Agentúra AP vo svojej správe vyjadrila obavy, že Acostova smrť by mohla zmariť rokovania, ktorých cieľom je ukončiť krízu vo Venezuele.

Vodca venezuelskej opozície Juan Guaidó medzičasom vyzval Radu OSN pre ľudské práva, Medziamerickú komisiu pre ľudské práva a Medzinárodný trestný súd, aby incident vyšetrili za účasti "nezávislej medzinárodnej skupiny forenzných expertov".

Guaidó okrem toho zopakoval svoju výzvu k armáde, aby vypovedala poslušnosť Madurovi a pripojila sa k jeho hnutiu.

01 - Modified: 2024-04-24 05:37:03 - Feat.: - Title: Venezuelský prezident oznámil návrat úradu OSN pre ľudské práva 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 04 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 05 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:44