StoryEditor

Chirac nemal 14. júla čo oslavovať

15.07.2005, 00:00
Francúzi si včera pri príležitosti 14. júla, keď sa v roku 1789 pádom väznice Bastila začala Francúzska revolúcia, opäť vypočuli od svojho prezidenta, čo čaká krajinu v nasledujúcom období. Tentoraz to mal Jacques Chirac výnimočne zložité.

Francúzi si včera pri príležitosti 14. júla, keď sa v roku 1789 pádom väznice Bastila začala Francúzska revolúcia, opäť vypočuli od svojho prezidenta, čo čaká krajinu v nasledujúcom období. Tentoraz to mal Jacques Chirac výnimočne zložité. Francúzsko zažilo v uplynulých týždňoch dve zdrvujúce porážky - referendum o euroústave sa skončilo neúspešne a Paríž tiež prehral súboj o organizáciu olympiády v roku 2012. Horkú pachuť včera nezmyla ani okázalá vojenská prehliadka na Champs Elysées a večerné tanečné zábavy.

Zamestnať Francúzov
Hlavnými témami živého rozhovoru Chiraca s moderátormi televízií TF1 a France2 boli ekonomické problémy krajiny, boj proti terorizmu i poreferendová "opica".
"Pracovné miesta treba hľadať tam, kde sú," uviedol v rozhovore Chirac. Sú to malé a veľmi malé podniky, ktorým treba zlepšiť podmienky, znížiť dane, odstrániť byrokratické prekážky. Potom je to oblasť služieb - v súčasnej Európe má perspektívu najmä starostlivosť o starých ľudí.
Prezident "nemá chuť" kopírovať britský ekonomický model. "Áno, nezamestnanosť je tam nižšia," priznal, ale Francúzsko je podľa neho na tom lepšie pokiaľ ide o zdravotnícku a sociálnu starostlivosť a investície.
Internetový portál nouvelobs.com pri tejto príležitosti "vyhrabal" staré Chiracove vyhlásenia k 14. júlu. Už v roku 1997, teda dva roky po svojom zvolení, povedal: "Keď chceme mať zamestnanosť, musíme mať viac slobody. Niektorí to nazývajú liberalizmom. To je mi jedno, ale je isté, že už viac nemôžeme uzatvárať aktivity tých, čo tvoria, investujú, pracujú v zastaraných a absurdných obmedzeniach." Vlani zasa vyhlásil, že "Francúzom treba prinavrátiť pocit, že práca je prirodzenou aktivitou".
Podľa Chiraca bude vláda pokračovať vo svojom záväzku znižovania daní z príjmov. "Treba sa však adaptovať a rátať s prostriedkami, ktoré máme k dispozícii," povedal. Dnes, keď je odhad hospodárskeho rastu nižší ako tvrdili predpovede, musí byť aj znižovanie daní pomalšie. Na vine je, ako inak, dolár a cena ropy.

Popularita na dne
V predvečer osláv 14. júla prezidenta Chiraca opäť podpichol jeho rival, minister vnútra Nicolas Sarkozy. Malo sa to stať v stredu počas pracovných raňajok vlády. Sarkozy podľa francúzskych médií, odvolávajúcich sa na účastníkov schôdzky, povedal, že prezidentova televízna debata 14. júla už nie je zaujímavá. Francúzskeho prezidenta vždy v tento deň v priamom televíznom prenose spovedajú známi televízni novinári. Tradíciu založil v 80. rokoch Fran#231#ois Mitterrand. "Prečo pokračovať v tejto tradícii, keď sa nič aktuálne nedeje a Francúzi sú už mysľou na prázdninách," povedal Sarkozy. Prezidenta sa zastal premiér Dominique de Villepin, ktorý ministra vnútra vyzval, aby Chiracovi zavolal, keď mu chce pomôcť nejakými tipmi, o čom by mal hovoriť.
Médiá s radosťou zaregistrovali túto ďalšiu epizódku v tichej vojne Chiraca a Sarkozyho, ktorý je šéfom vládnej strany UMP a rád by sa stal novým lídrom francúzskej pravice. Oslabenému prezidentovi iba vrátil vlaňajší 14. júl, keď Chirac povedal, že medzi ním a Sarkozym nie je žiaden problém. "Ja rozhodujem a on moje rozhodnutia vykonáva," vyhlásil na adresu odbojného ministra. "Sarkozy chce zabiť otca, ktorý ho nikdy naozaj neuznal," skomentoval celú situáciu denník L ´Union. Teraz je vhodný čas. Prezidentova popularita je na minime od roku 2002 - podľa prieskumu denníka Le Parisien mu dôveruje iba 32 percent Francúzov a nedôveruje 60 percent.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:24