Reuters
StoryEditor

Britský minister financií varoval súperov o kreslo premiéra pred výdavkami

02.07.2019, 07:21
Autor:
TASRTASR

Jeremy Hunt a Boris Johnson, ktorí súperia o post lídra Konzervatívnej strany sľúbili, že použijú finančné rezervy vlády na zmiernenie hospodárskych následkov možného tvrdého odchodu Británie z EÚ. Minister financií však ich plány odmietol, informovala agentúra AP.

Minister zahraničných vecí Hunt sľúbil v prepočte takmer 6,7 miliardy eur núdzových prostriedkov na pomoc farmárom a rybárom, uviedla na svojej webovej stránke stanica Sky News.
Johnson cez víkend povedal, že by bol v prípade svojho víťazstva ochotný zvýšiť vládne dotácie na posilnenie britskej infraštruktúry.

Britský minister financií Philip Hammond však oboch súperov o post lídra konzervatívcov varoval, že sľuby o nadmerných výdavkoch nebude možné splniť, ak Británia z EÚ odíde bez dohody.

Rezerva, ktorú si Británia buduje pre prípad brexitu bez dohody, bude podľa Hammonda k dispozícii na dodatočné výdavky iba v prípade organizovaného odchodu. "Ak nie, všetko to bude potrebné na zapchatie diery, ktorú vo verejných financiách spôsobí brexit bez dohody," uviedol na Twitteri.

Hunt je podľa Sky News ochotný vynaložiť mohutné diplomatické úsilie na dosiahnutie novej dohody s EÚ, ak v súboji o post lídra konzervatívnej strany, ktorý sa zároveň stane aj britským premiérom, porazí Johnsona.

Hunt povedal, že ak sa stane premiérom, do konca septembra rozhodne, či pokračovať v rozhovoroch s Bruselom alebo si zvoliť odchod z EÚ bez dohody. Hunt je takisto pripravený v prípade potreby zrušiť augustovú dovolenku vládnych zamestnancov zahrnutých v prípravách brexitu.

Bývalý minister zahraničných vecí Johnson aj súčasný šéf diplomacie Hunt súperia o to, kto z nich nahradí Theresu Mayovú a dokončí brexit, ktorý bol odložený do 31. októbra.

Dvojicu uchádzačov vybralo 313 zákonodarcov z britskej Konzervatívnej strany v sérii hlasovaní spomedzi pôvodných desiatich kandidátov po tom, čo premiérka Mayová odstúpila k funkcie straníckej šéfky. Obaja finalisti sa teraz uchádzajú o hlasy približne 160.000 členov svojej strany, ktorí zvolia jedného z nich a hlasovací lístok pošlú poštou. Podľa očakávania bude víťaz oznámený 23. júla.

01 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 02 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 03 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 04 - Modified: 2024-03-24 11:28:16 - Feat.: - Title: Ruský opis útoku v Moskve je "dymovou clonou", tvrdí britský minister financií. Vyjadrenia berie s rezervou 05 - Modified: 2024-03-22 09:31:06 - Feat.: - Title: Britská revolúcia vo vojenstve? Laserový „Dračí oheň“ vie vystreliť za pár eur, má však nečakaných súperov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 06:14