StoryEditor

Talianska sopka Stromboli chŕli dym, výbuch si vyžiadal jednu obeť

03.07.2019, 20:15
Autor:
ČTKČTK
Všetci ľudia, ktorí boli v dedine, zhruba sto turistov a stálych obyvateľov, sa buď schovali vo svojich domovoch, alebo naskákali do mora.

Sopka Stromboli ležiaca na rovnomennom ostrove v Tyrhénskom mori neďaleko Sicílie sa dnes prebudila k životu a začala chrliť dym, lávu a kusy horniny.

Z vnútra vulkánu sa tiež ozvalo množstvo výbuchov, ktoré otriasli celým ostrovom.

Vydesení ľudia v panike začali skákať do mora, informovala o tom agentúra ANSA, podľa nej najmenej jeden turista prišiel o život a ďalší dvaja sú nezvestní.

Starosta Liparských ostrovov Marco Giorgianni uviedol, že pri explózii zomrel jeden turista, ktorý sa vydal k vrcholu sopky a zrejme ho zasiahli žeravé kamene.

Ďalší človek smerujúci ku kráteru utrpel zranenia. Národnosť obete starosta neuviedol, agentúra APA s odvolaním sa na miestnych záchranárov napísala, že išlo o Sicílčana.

Giorgianni povedal talianskej agentúre ADN Kronos, že situácia je pod kontrolou, ale že je pripravený transport pre tých obyvateľov Stromboli, ktorí sa budú chcieť presunúť na ostrov Lipari.

 "Z krátera vychádza obrovský stĺpec hustého dymu," popísal agentúre situáciu svedok. Iný uviedol, že nastali "mocné explózie", po ktorých sopka začala chrliť dym a roztavenú horninu.

Podľa hasičov na niekoľkých miestach ostrova vypukol požiar.

Novinár a majiteľ obchodu v dedinke Ginsotra uviedol, že "všetci ľudia, ktorí boli v dedine, zhruba sto turistov a stálych obyvateľov, sa buď schovali vo svojich domovoch, alebo naskákali do mora.

"Situácia je kritická, hoci ešte nie sú žiadni zranení." Stromboli je rovnako ako Etna na Sicílii stále aktívnou sopkou.

​Podľa hasičov kusy horniny na niekoľkých miestach ostrova spôsobili požiare, ľudské príbytky na ostrove však zatiaľ ohrozené nie sú. Hasiči teraz dopravujú na ostrov posily a oheň hasia aj lietadlá zo vzduchu. Pobrežná stráž súčasne chystá evakuáciu tých, ktorí o ňu prejavia záujem.

Vulkanický ostrov, na ktorom sa nachádza, je súčasťou Liparských ostrovov. Prístup na vrchol je podľa agentúry APA už dlho zakázaný, vystúpiť možno len do výšky 400 metrov tejto 926 metrov vysokej sopky.

01 - Modified: 2024-04-12 20:45:46 - Feat.: - Title: Počet obetí výbuchu vodnej elektrárne na severe Talianska stúpol na sedem 02 - Modified: 2024-04-12 20:10:49 - Feat.: - Title: Taliansko pre obavy o útok na Izrael vyzvalo Irán na zdržanlivosť. Hrozba "zostáva skutočnou" 03 - Modified: 2024-04-12 17:56:26 - Feat.: - Title: Vo vodnej elektrárni na severe Talianska našli telo siedmej obete výbuchu 04 - Modified: 2024-04-12 04:50:00 - Feat.: - Title: Výbuch vo vodnej elektrárni na severe Talianska má šiestu obeť 05 - Modified: 2024-04-11 19:58:39 - Feat.: - Title: Kaliňák avizuje rozhodnutie o systéme protivzdušnej obrany, potvrdil stiahnutie toho talianskeho
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. apríl 2024 03:03