StoryEditor

Voľby sprevádzali výtržnosti

23.04.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Včerajšie prvé kolo prezidentských volieb vo Francúzsku sa nezaobišlo bez drobných incidentov. V Marseille zalepili výtržníci zámky volebných miestností lepidlom, inde zasa zaklincovali dvere. S oneskorením sa voľby začali v dvoch desiatkach miestností. Podľa starostu Marseille Jeana-Clauda Gaudina ide o "dielo dobre organizovaného komanda". Mesto chce podať žalobu na neznámeho páchateľa.
Bezprostredne pred začiatkom volieb dali o sebe vedieť aj korzickí nacionalisti, ktorí spáchali dva bombové útoky v Bastii. Jedna bomba explodovala v budove finančného úradu, druhá v miestnom prístave. Ľahšie zranenia utrpel mladík, ktorý v okamihu výbuchu išiel okolo finančného úradu.
Atentáty nasledovali po sobotňajších potýčkach, ktoré sprevádzali večernú manifestáciu korzických nacionalistov v meste Ajaccio. Pri týchto zrážkach bolo zranených päť policajtov. Už noc predtým ostreľovali nacionalisti policajnú stanicu neďaleko Ajaccia. Zrejme tiež nesú zodpovednosť za bombový útok na severe ostrova i za výbuch, ktorý v piatok zničil pobočku banky v Marseille.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 21:31