StoryEditor

Liberalizácia obchodu sa znovu odkladá

03.07.2006, 00:00
Rokovania Svetovej obchodnej organizácie o liberalizácii svetového obchodu boli znovu neúspešné. Súčasné kolo rokovaní, odštartované v Dohe v roku 2001, sa tak ocitlo v kríze. Dohodnúť sa nevedia rozvinuté a rozvojové krajiny.

Rokovania štátov združených v Svetovej obchodnej organizácii (WTO) o liberalizácii svetového obchodu boli znovu neúspešné. Členovia WTO požiadali prezidenta organizácie Pascala Lamyho, aby sa pokúsil sprostredkovať dohodu. Súčasné kolo rokovaní, ktoré sa začalo pred piatimi rokmi v katarskej Dohe, je v kríze, no dohoda je stále možná. Zámerom rokovaní je podporiť globálny ekonomický rast a znížiť chudobu v rozvojových krajinách.
"Nebudem chodiť okolo horúcej kaše. Sme v kríze," zhodnotil Lamy stav rokovaní po práve skončenom stretnutí v Ženeve. Aj napriek varovaniam Lamyho pred ohrozením budúcnosti rokovaní sa nedokázali najväčšie svetové obchodné mocnosti dohodnúť po dvoch dňoch rokovania na tom, ako významne majú bohaté národy obmedziť agrárne dotácie a rozvojové krajiny otvoriť svoje trhy s priemyselnými produktmi. "Priepasť je široká ako Grand Canyon," zhodnotil rozdielne názory rozvinutých a rozvojových krajín japonský minister poľnohospodárstva Šoiči Nakagawa.
Vzhľadom na skutočnosť, že sa členské štáty WTO na víkendových rokovaniach opäť nedohodli, sa podľa Lamyho nemusí podariť uzavrieť dohodu počas súčasného kola rokovaní. Rokovania zahŕňajú tiež komplexné otázky ako napríklad služby, pričom konečným termínom na dosiahnutie dohody je koniec tohto roka. Komisár EÚ pre obchod Peter Mandelson, ktorý komentoval vývoj rokovaní ako "ani úspech, ani katastrofa" už skôr uviedol, že obrat v rokovaniach musí nastať pred koncom júla.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 18:34