Reuters
StoryEditor

Iránsky ropný tanker zostane pri Gibraltári, Teherán zvažuje odvetu

05.07.2019, 18:20
Autor:
TASRTASR
Supertanker Grace 1 zadržali vo vodách Gibraltáru vo štvrtok ráno.

Gibraltársky najvyšší súd v piatok rozhodol, že tanker zastavený pre podozrenie z porušenia sankcií prevozom iránskej ropy do Sýrie môže byť zadržiavaný ďalších 14 dní. Oznámil to generálny prokurátor tohto britského zámorského územia, informovali s odvolaním sa na miestne médiá agentúry AFP a AP.

Supertanker Grace 1 zadržali vo vodách Gibraltáru vo štvrtok ráno, odkedy mali úrady 72 hodín na vyšetrovanie, po ktorých by museli plavidlo prepustiť.

Súd im však na pojednávaní v piatok popoludní poskytol čas do 19. júla, uviedol generálny prokurátor Michael Llamas podľa novín Gibraltar Chronicle.

Predseda gibraltárskej vlády Fabian Picardo zaistenie plavidla a jeho nákladu zdôvodnil podozrením, že prevážalo ropu do Sýrie, čo je v rozpore so sankciami Európskej únie.

Irán vyzval v piatok Britániu, aby supertanker okamžite prepustila. Bývalý veliteľ vplyvných iránskych Revolučných gárd Mohsen Rezáí následne vyhlásil, že islamská republika by mala zvážiť zadržanie britského ropného tankera.

"Ak Anglicko neprepustí iránsky ropný tanker, povinnosťou... (Iránu) je reagovať a zadržať anglický ropný tanker," citovala z Rezáího tvítu AP.

Španielski predstavitelia uviedli, že 330 metrov dlhý tanker bol zadržaný na žiadosť USA. Hovorca gibraltárskej vlády však v piatok povedal, že Gibraltár konal nezávisle.

Nemenovaný hovorca vlády Gibraltáru v piatok tiež oznámil, že úrady vedú na palube tankera vyšetrovanie s cieľom zistiť jeho pôvod a cieľ plavby, zatiaľ však nezadržali žiadnu osobu. Všetkých 28 členov posádky zostáva na palube, kde ich vypočúvajú ako svedkov. Posádka podľa hovorcu pozostáva prevažne z občanov Indie, Pakistanu a Ukrajiny.

K incidentu došlo v čase eskalujúceho napätia medzi Západom a Iránom, keď EÚ zvažuje, ako zareagovať na oznámenie Teheránu, že zvýši obohacovanie uránu aj nad úroveň stanovenú v medzinárodnej jadrovej dohode, ktorú dosiahol so svetovými mocnosťami v roku 2015. Irán takýmto oznámením reagoval na vlaňajšie odstúpenie USA od zmienenej dohody i uvalenie nových amerických sankcií.

01 - Modified: 2024-03-20 09:58:04 - Feat.: - Title: Pri pobreží Japonska sa prevrátil tanker s chemikáliami, zahynulo najmenej osem ľudí 02 - Modified: 2023-12-23 12:04:26 - Feat.: - Title: Dron zaútočil na tanker spojený s Izraelom pri brehoch Indie, spôsobil požiar na palube 03 - Modified: 2023-12-14 10:55:04 - Feat.: - Title: Americký torpédoborec reagoval na útok na tanker v Červenom mori 04 - Modified: 2023-11-26 14:42:58 - Feat.: - Title: Neznámi útočníci sa pri jemenskom pobreží zmocnili tankera napojeného na Izrael, mohlo ísť o pirátov 05 - Modified: 2023-08-23 15:07:25 - Feat.: - Title: V Suezskom prielive sa zrazili dva tankery, nehoda spôsobila meškanie dvoch desiatok plavidiel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:16