Britská políciaTASR/AP
StoryEditor

Ľudí využívali ako tovar. Gang z Poľska vytvoril v Británii najväčšiu sieť moderných otrokov

05.07.2019, 20:02
Autor:
ČTKČTK
Obeťami gangu sa podľa vyšetrovateľov stalo najmenej 400 sociálne slabých osôb z Poľska.

Gang pôvodom z Poľska držal v Británii v otrockých podmienkach doteraz najväčšiu skupinu ľudí.

Jeho obeťami sa podľa vyšetrovateľov stalo najmenej 400 sociálne slabých osôb z Poľska. Súd v Birminghame v minulých mesiacoch v súvislosti s týmto prípadom, o ktorom mohli médiá zverejniť podrobnosti až dnes, poslal osem členov gangu do väzenia na tri až 11 rokov za pašovanie ľudí, pranie špinavých peňazí a za to, že svoje obete zneužívali na nútené práce .

Gang, ktorý tvorili príslušníci dvoch poľských klanov s kriminálnou minulosťou a ich spolupracovníci, v Poľsku lákal bezdomovcov, ľudí po výkone trestu alebo alkoholikov do Británie s tým, že im tam zabezpečí dobre platenú prácu.

Títo moderní otroci potom v skutočnosti za prácu v recyklačných centrách, na farmách a v hydinárňach dostávali 20 libier týždenne.

Ich "šéfovia" si zhruba za päť rokov zarobili viac ako dva milióny libier a žili v luxuse. Obete naopak prebývali v špinavých miestnostiach zamorených potkanmi bez prístupu k čistej vode.

Záchod, z ktorého vytekala voda, upchávali vlastnými obliečkami. Pre jedlo si títo Poliaci chodili do charitatívnych organizácií, pretože z vlastných peňazí sa neuživili.

V deň, keď dostali výplatu, im peniaze na účte zabrali členovia gangu. Tiež v mene svojich otrokov, medzi ktorými boli ľudia od 17 do asi 60 rokov, poberali sociálne dávky.

Jeden z podvedených počas doby, čo ho ovládali moderní otrokári, zomrel. Členovia gangu potom zničili všetky jeho osobné veci a doklady, aby neboli odhalení.

Vec vyšla najavo v roku 2015, keď dvaja z vykorisťovaných utiekli a o svojom údele povedali jednej dobročinnej organizácii.

Počas niekoľko rokov trvajúceho vyšetrovania policajti zistili, že podvodníci v Británii držali v otrockých podmienkach 92 ľudí, domnievajú sa však, že ich bolo ešte ďalších 350 a buď sa ich nepodarilo vypátrať, alebo z Británie odišli, prípadne mali strach vypovedať.

"Išlo o vykorisťovanie vo veľkom, tento gang využíval ľudí, svojich krajanov, výlučne ako tovar pre svoju vlastnú chamtivosť," povedal policajný vyšetrovateľ Nick Dale.

Keď sa podvedení Poliaci sťažovali, príslušníci gangu ich bili, alebo sa im vyhrážali, že ublížia aj ich príbuzným doma v Poľsku. "Niektorým tvrdili, že ich dovezú do lesa, aby si tam vykopali vlastný hrob," uviedol Dale.

01 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici 02 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 03 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 04 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 05 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:03