Reuters
StoryEditor

Trump sa pochválil citátom, v ktorom ho chváli Reagan. Bol falošný

08.07.2019, 19:28
Autor:
ČTKČTK
Americké médiá si na prešľape prezidenta poriadne zgustli.

Americký prezident Donald Trump dnes na svojom twitterovom účte zverejnil vymyslený citát, v ktorom jeho niekdajší republikánsky predchodca Ronald Reagan hovorí o dojatí zo stretnutia s mladým Trumpom. 

Vymyslený citát bol umiestnený na falošnom účte, ktorý sa vydával za oficiálny hnutie The Reagan Battalion (Reaganov prápor). Americké médiá k tomu poznamenali, že Trump novinárov často kritizuje za vymyslené správy a za zverejňovanie neoverených informácií.

"Roztomilé!" napísal Trump v príspevku, v ktorom retweetnul citát zverejnený falošným účtom. Na sprievodnej snímke, kde si Reagan potriasa pravicou s Trumpom, je doplnený falošný citát vtedajšieho prezidenta.

"Neviem prečo a nikdy si to nebudem vedieť vysvetliť, ale keď som sa s tým mladým mužom stretol, mal som pocit, že som to ja, kto si trasie rukou s prezidentom," uvádza citát, ktorý je podľa Reaganovej prezidentskej knižnice vymyslený a ktorý sa objavil už počas Trumpovej kandidatúry v roku 2016.

Prevádzkovateľ Twitteru falošný účet už zmazal, Trump ale svoj pochvalný tweet nijako neupravil.

Trump sa s Reaganom skutočne stretol. Knižnica uviedla, že snímka pochádza z novembra 1987 z dobročinnej recepcie v Bielom dome. Na originálnej fotografii stojí po Trumpovom boku ešte jeho vtedajšia manželka Ivana, zlínska rodáčka rodená Zelníčková.

Reaganove slová, ktoré však tento prezident nikdy nepovedal, už v roku 2016 upútali pozornosť médií. Denník The Washington Post s odkazom na bádanie v archívoch napísal, že Trumpa s Reaganom nepútali žiadne zvláštne väzby.

Reaganov syn Michael počas prezidentského súboja v roku 2016 vyhlásil, že jeho otec by bol z Trumpovej kandidatúry a z toho, ako kampaň vedie, v rozpakoch.

"Nemyslím si, že by sa mu páčil ponižujúci štýl Donalda Trumpa, ako koná s ostatnými kandidátmi, pretože môj otec vedel, že keď bude po všetkom, musia sa všetci zjednotiť, aby voľby vyhral," povedal vtedy Michael Reagan.

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:56