StoryEditor

Z japonského tankera vytiekli do oceánu tisíce ton ropy

16.08.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Z japonského tankera, ktorý sa v Indickom oceáne zrazil so singapurskou nákladnou loďou, vytieklo 4 500 ton ropy. Je to najväčšia ekologická katastrofa, akú spôsobil japonský tanker.

Až 4 500 ton surovej ropy vytieklo z japonského tankera, ktorý sa zrazil v Indickom oceáne so singapurskou nákladnou loďou. Nehoda sa podľa japonskej plavebnej spoločnosti Mitsui OSK Lines odohrala asi 500 kilometrov západne od indického súostrovia Nikobary.
Plavidlá sa zrazili, keď tanker Bright Artemis plával na pomoc nákladnej lodi Amar, na ktorej vypukol požiar. Po náraze zostala v plášti tankera pod čiarou ponoru diera veľká jeden krát päť metrov. Do mora vytiekla ropa z dvoch zásobníkov, uviedla včera vo vyhlásení spoločnosť Mitsui OSK Lines. Bright Artemis s 24 členmi posádky viezla asi 250-tisíc ton ropy z Ománu a Saudskej Arábie do Japonska. Tanker, ktorý na palubu zobral posádku Amaru, miesto incidentu už opustil a smeruje na opravu do niektorého z blízkych prístavov, predtým ako bude pokračovať do Japonska. Podľa spoločnosti nehrozí, že by sa plavidlo mohlo potopiť alebo že by mohla vytiecť ďalšia ropa. Napriek tomu ide pravdepodobne o najhoršiu ekologickú nehodu, akú spôsobil japonský tanker. Indická pobrežná stráž a singapurské úrady vyhlásili pohotovosť.
Spoločnosť tvrdí, že škvrna len ťažko spôsobí ekologickú katastrofu na brehoch Indického oceánu, lebo ide o ľahkú ropu, z ktorej sa väčšina odparí prirodzenou cestou v priebehu niekoľkých dní a zvyšok sa ponorí do oceánu. Množstvo ropy, ktoré z tankera vytieklo, predstavuje zhruba štvrtinu množstva ropy, ktorá vytiekla z tankera Erika pri brehoch francúzskej Bretagne v roku 1999 a necelých šesť percent množstva ropy z tankera Prestige, ktorá zamorila vody pri španielskej Galícii pred štyrmi rokmi.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 04:35