Reuters
StoryEditor

Európski lídri varujú pred oslabovaním jadrovej dohody. Vyzvali na zmiernenie napätie

14.07.2019, 19:14
Autor:
TASRTASR
Nemecko, Francúzsko a Veľká Británia vyzvali Irán, aby sa vrátil k dodržiavaniu dohody.

Tri európske mocnosti - Francúzsko, Británia a Nemecko - vyzvali v nedeľu na zmiernenie súčasného napätia okolo jadrových programov Iránu a na riešenie sporných otázok prostredníctvom dialógu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Domnievame sa, že nastal čas konať zodpovedne, hľadať cestu k zamedzeniu ďalšej eskalácie napätia a obnoviť dialóg," uvádza sa vo vyhlásení trojice európskych krajín.

Text vyhlásenia zverejnila kancelária francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po oslavách Dňa Bastily v Paríži, na ktorých sa popri množstve iných zahraničných predstaviteľov zúčastnili aj nemecká kancelárka Angela Merkelová a podpredseda britskej vlády David Lidington, ktorý tam zastupoval odchádzajúcu premiérku Theresu Mayovú.

Výzva prichádza v období stupňujúceho sa napätia vo vzťahoch medzi USA a Iránom, ktoré začalo opätovne rásť po vlaňajšom odstúpení Washingtonu od dohody o iránskom jadrovom programe z roku 2015.

Irán v reakcii na kroky americkej strany, najmä na opätovné uvalenie sankcií, v máji 2019 oficiálne pozastavil plnenie niektorých záväzkov vyplývajúcich z tejto dohody.

Francúzsko, Británia a Nemecko, ktoré patrili medzi jej signatárov, v nedeľu varovali pred ďalším oslabovaním jadrovej dohody. V tejto súvislosti kritizovali americké sankcie voči Iránu i kroky Teheránu, ktoré porušujú dohodnuté podmienky.

"Veľmi nás znepokojilo rozhodnutie Iránu robiť si zásoby uránu a obohacovať ho nad rámec povolených limitov," uvádza sa vo vyhlásení európskych mocností, ktoré varovali, že by tieto kroky mohli viesť k zhoršeniu bezpečnostnej situácie v celom regióne.

Trojica krajín preto apelovala na Teherán, aby tieto svoje kroky prehodnotil a vrátil sa k úplnému dodržiavaniu jadrovej dohody. Tá zaväzuje islamskú republiku k výraznému obmedzeniu jadrových kapacít výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií.

01 - Modified: 2023-10-31 23:00:00 - Feat.: - Title: Testovanie nukleárnych zbraní na obzore? Čo možno čakať od Ruska bez jadrovej dohody 02 - Modified: 2023-03-29 16:25:28 - Feat.: - Title: Štáty Európskej únie sa pri vrcholiacich rokovaniach o obnoviteľnej energii stále v jadrovej otázke nezhodli 03 - Modified: 2023-03-02 11:48:18 - Feat.: - Title: USA využívali jadrovú dohodu na pomoc Kyjevu pri útokoch na ruské ciele, tvrdí Lavrovov námestník 04 - Modified: 2023-02-28 15:56:19 - Feat.: - Title: HN24 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon o pozastavení účasti Ruska na zmluve Nový START 05 - Modified: 2023-02-28 12:04:17 - Feat.: - Title: Nevrátime sa k jadrovej dohode, ak nás nebudú USA počúvať, tvrdí Kremeľ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:49