TASR/AP
StoryEditor

Trump sa navážal do skupiny kongresmaniek. Z vlastných radov si vyslúžil obvinenie z rasizmu

14.07.2019, 21:18
Autor:
ČTKČTK
Trump vo svojom kritickom tweete útočil na pôvod štyroch kongresmaniek.

Americký prezident Donald Trump opäť rozpútal búrku nevôle a kritiky svojimi poznámkami na Twitteri, v ktorých tentoraz nevyberavo slovne napadol štyri kongresmanky s prisťahovaleckými koreňmi alebo tmavou farbou kože.

Vo svojom príspevku o nich napísal, že by nemali Američanov poučovať o tom, ako viesť krajinu, keď samé pochádzajú z úplne "rozvrátených a zločinom zamorených krajín" a že by sa do nich mali vrátiť. Demokrati okamžite označili jeho poznámky za rasistické.

"Je zaujímavé pozorovať 'progresívne' demokratické kongresmanky, ktoré pochádzajú z krajín, ktorých vlády sú absolútne a úplne katastrofálne, tie najhoršie, najskorumpovanejšie a najneschopnejšie na svete (ak nejakú fungujúcu vládu vôbec majú), ako teraz hlasno a zlomyseľne hovoria Američanom, najlepšiemu a najmocnejšiemu národu na svete, ako viesť našu vládu. Prečo sa nevrátia späť a nepomôžu napraviť tie rozvrátené a zločinom zamorené miesta, odkiaľ prišli?," napísal Trump.

Prezident síce konkrétne političky nemenoval, ale je zjavné, že mal na mysli skupinu členiek Kongresu, ktorá zahŕňa štyri ženy, ktoré vystupujú veľmi kriticky voči súčasnej administratíve aj voči vedeniu domovskej demokratickej strany.

Je medzi nimi Alexandria Ocasiová-Cortézová, rodená Newyorčanka, ktorej rodina pochádza z Portorika, Rashida Tlaibová a Ilhan Omarová, ktoré sa vlani stali prvými moslimskými ženami v Snemovni reprezentantov, a Ayanna Pressleyová. Všetky až na Omarovú, ktorá ušla ako dieťa s rodičmi zo Somálska do Spojených štátov, sa narodili v USA.

Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová prezidentove poznámky odsúdila a povedala, že jeho cieľom najskôr je vytvoriť Ameriku, ktorá "by bola znovu biela". Republikánsky kongresman a Trumpov kritik Justin Amash Trumpovo vyjadrenie nazval "rasistickým a nechutným".

Ozvali sa aj samotné adresátky jeho invektív. "Pán prezident, krajinou, z ktorej pochádzam, a krajinou, ktorej sme všetky prisahali, sú Spojené štáty. Ste nahnevaný, pretože si nedokážete predstaviť Ameriku, ktorá zahŕňa aj nás," uviedla na twitteri Ocasiová-Cortézová.

01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 13:01:51 - Feat.: - Title: Rast americkej ekonomiky v prvom štvrťroku prekvapivo zvoľnil na 1,6 percenta 03 - Modified: 2024-04-25 11:06:08 - Feat.: - Title: Na propalestínskych protestoch na univerzite v Los Angeles zadržali vyše 90 ľudí 04 - Modified: 2024-04-25 05:40:10 - Feat.: - Title: Snemovňa v Arizone odhlasovala zrušenie interrupčného zákona z roku 1864 05 - Modified: 2024-04-25 04:52:47 - Feat.: - Title: Dôležitý je dialóg. Blinken vyzýva, aby USA a Čína riešili svoje spory
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:34