StoryEditor

Na strane Ruska nevidím rešpekt a úctu k pravidlám, kritizovala Čaputová

15.07.2019, 14:13
Autor:
TASRTASR
Jednota NATO je potrebná aj vzhľadom na vzťahy s Ruskom, zdôraznila slovenská prezidentka.

Jednota Severoatlantickej aliancie (NATO) je potrebná aj vzhľadom na aktuálne vzťahy s Ruskom, ktoré sa nezlepšujú. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a poľský prezident Andrzej Duda sa na tom zhodli na stretnutí v pondelok vo Varšave.

Jednou z tém rokovania najvyššej predstaviteľky Slovenska s poľským partnerom bola práve vzájomná spolupráca v oblasti bezpečnosti.

Zhodli sa na tom, že "jednotu Aliancie potrebujeme aj vzhľadom na naše vzťahy s Ruskom, ktoré sa nezlepšujú". Prezidentka v tejto súvislosti vyjadrila poľutovanie, pretože je presvedčená, "že konštruktívne vzťahy s Ruskom potrebujeme".

Podľa oboch štátnikov je "Severoatlantická aliancia základným pilierom našej obrany a bezpečnosti... a jednota medzi spojencami je kľúčovým predpokladom k jej dobrému fungovaniu".

"Ale na také treba vzájomný rešpekt a úctu k pravidlám. Dnes ju, žiaľ, na strane Ruska nevidím," zhodnotila Čaputová.

Poľsko je dôležitým partnerom Slovenska

Poľskému prezidentovi Dudovi sa taktiež poďakovala za podporu, ktorú Poľsko neustále preukazuje Ukrajine a jej euroatlantickému smerovaniu. "Ukrajina je náš spoločný a zároveň najväčší sused. Jej bezpečnosť a stabilita je preto našou spoločnou prioritou," pokračovala slovenská prezidentka.

Prispieť k zblíženiu a väčšiemu porozumeniu medzi Ukrajinou a naším regiónom považuje Čaputová za svoj osobný cieľ. "Aj preto plánujem Ukrajinu čo najskôr navštíviť," dodala.

Čaputová označila Poľsko za veľmi dôležitého partnera pre Slovensko. "Či už je to v obchode, vo vzájomných investíciách alebo v rámci spolupráce v dôležitých oblastiach, ako sú napríklad energetika či bezpečnosť. Zároveň vnímam, že je tu veľký priestor, aby sme toho spolu robili viac – ako napríklad v oblasti cestnej infraštruktúry. Je dobré, že aj v tomto smere sa naša spolupráca postupne zlepšuje," uviedla.

Vzťahy Varšavy a Bratislavy však podľa nej nie sú iba o ekonomike, ale aj o spoločnej histórii a spoločných hodnotách. "Tento rok si pripomíname 30. výročie demokratických zmien v Európe. Viem, že počas komunistického režimu bola spolupráca poľských a československých disidentov veľmi dôležitá," pripomenula prezidentka.

Poľsko bolo podľa Čaputovej vždy "veľkou inšpiráciou pre celý región". A v súvislosti s "touto obrovskou zmenou za slobodu" spomenula mená ako Lech Walesa, Tadeusz Mazowiecki či Lech Kaczyňski.

V4 má prispieť k zjednoteniu Európy

Skupinu V4 považuje prezidentka okrem presadzovania regionálnych záujmov za dôležitú "práve pre jej schopnosť prinášať celoeurópske riešenia a hľadať pre ne spojencov naprieč Európou". Takýmto spôsobom dokážu partnerské krajiny plniť pôvodný cieľ V4, a síce "prispievať k zjednoteniu Európy".

"A som presvedčená, že je to aj našou povinnosťou. Pretože výzvy ako automatizácia, robotizácia, ale aj klimatické zmeny, sa nás a našich občanov bytostne týkajú. Naše krajiny by preto mali byť lídrami v európskej spolupráci na riešení týchto výziev," uzavrela prezidentka.

Najvyššiu predstaviteľku Slovenska, ktorá pricestovala do Varšavy na jednodňovú nástupnú návštevu, privítali pred sídlom poľského prezidenta s vojenskými poctami.

So svojím náprotivkom Dudom ešte predtým Čaputová absolvovala rozhovor "medzi štyrmi očami". Po bilaterálnom rokovaní nasledovalo plenárne rokovanie delegácií pod vedením hláv oboch štátov.

Stretne sa aj s premiérom

Čaputová popoludní položí na Námestí Józefa Pilsudského v centre hlavného mesta kvety k pamätníku Hrobu neznámeho vojaka.

Následne sa slovenská prezidentka stretne aj s predsedom vlády Poľska Mateuszom Morawieckim.

Čaputová návštevou Poľska uzatvára svoje nástupné turné po susedných partnerských krajinách Slovenska v skupine Vyšehradskej štvorky (V4).

01 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie 02 - Modified: 2024-04-14 18:00:00 - Feat.: - Title: Odporcovia liberalizácie interrupcií v Poľsku vyšli do ulíc Varšavy 03 - Modified: 2024-04-14 13:50:14 - Feat.: - Title: Varšavou prešiel sprievod odporcov potratov 04 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 05 - Modified: 2024-04-12 12:39:59 - Feat.: - Title: Štáty NATO musia zvýšiť produkciu munície, ak chcú odstrašiť Rusko, vyhlásil poľský prezident
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 15:25