StoryEditor

Socialisti trvajú na odchode z Iraku

18.03.2004, 23:00
Zatiaľ čo predseda víťaznej strany španielskych volieb socialista José Luis Rodriguez Zapatero po kvapkách oznamuje zloženie svojho vládneho tímu, v krajine pokračuje diskusia o stiahnutí španielskych jednotiek z Iraku. Zapatero zatiaľ nechce nič meniť na svojom rozhodnutí, že po 30. júni stiahne z Iraku 1 300 španielskych vojakov.

"Účasť našich chlapcov v Iraku neznamená pre našu krajinu viac bezpečnosti," povedal pre Formát a HN poslanec Zapaterovej Španielskej robotníckej socialistickej strany (PSOE) Diego Lopéz Garrido. Socialisti tvrdia, že stále funkčná vláda ľudovcov Josého María Aznara "začala vojnu v Iraku proti názoru 90 percent španielskych občanov". Práve toľko ich v prieskumoch odmietalo účasť na irackej vojne po boku Spojených štátov. "My iba tlmočíme želanie španielskeho ľudu," vysvetľuje ďalej Garrido, ktorý o niekoľko dní začne už svoje tretie volebné obdobie v španielskych Cortesoch.
Socialisti sú určite pod veľkým tlakom verejnej mienky. Veď voľby vyhrali nielen kvôli tomu, že štyri dni pred voľbami došlo k atentátom na madridské vlaky, ale aj preto, že vo svojom programe sľubovali stiahnutie vojakov z Iraku.
Ľudovci sú však naďalej presvedčení, že by neboli voľby prehrali, nebyť manipulácie vydavateľskej skupiny Prisa, ktorá vlastní najväčší španielsky denník El Pais a tiež vplyvnú rozhlasovú stanicu Cadena Ser. Údajne na ich skryté výzvy sa minulú sobotu už počas volebného moratória zišli pred sídlom ľudovcov tisíce ľudí, aby zo zodpovednosti za štvrtkové atentáty obvinili Aznarovu politiku v Iraku. "Médiá šírili dve falošné informácie - po prvé, že vláda klamala a po druhé, že atentáty súviseli so španielskou pozíciou v Iraku," povedal v rozhovore pre Formát a HN španielsky odborník na zahraničnú politiku a poradca Aznarovej vlády Rafael Monsalve.
Socialisti neskrývajú očakávanie, že v USA zvíťazí v novembrových prezidentských voľbách John Kerry a zmení smerovanie americkej zahraničnej politiky aj v boji proti terorizmu. Aj preto ich prekvapilo, keď Kerry požiadal oficiálne Zapatera, aby španielske jednotky z Iraku nesťahoval. "Žiadam budúceho premiéra Zapatera, aby znovu zvážil svoj postoj," vyhlásil Kerry.
Socialisti nevylučujú, že ak nová iracká vláda po 30. júni požiada OSN o vojenskú pomoc pri zabezpečovaní poriadku a ústavnosti, Španieli v Iraku zostanú. Avšak už nie ako súčasť okupačných jednotiek pod vedením USA. A to by nebolo v rozpore s predvolebnými sľubmi ani s prevažujúcim názorom španielskej verejnosti.

01 - Modified: 2002-11-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zo spoločnosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:21