Kráľovná Spojeného kráľovstva a ďalších 17 štátov z windsorskej dynastie.Reuters
StoryEditor

Pomôže kráľovná? Poslanci ju môžu požiadať o pomoc pri brexite

19.07.2019, 15:06
Autor:
ČTKČTK
Kráľovná Alžbeta II. by mohla krajinu zastúpiť na summite v Bruseli a požiadať o odklad brexitu.

Odporcovia brexitu bez dohody z radov členov vládnej Konzervatívnej strany by sa mohli pokúsiť do hry zapojiť kráľovnú Alžbetu II. S odvolaním sa na svoje zdroje v strane o tom dnes informoval spravodajský web BBC.

V prípade, že by sa budúcom britským premiérom stal Boris Johnson, mala by podľa niektorých konzervatívcov panovníčka využiť právo požiadať namiesto neho v Bruseli o odklad odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ.

Môže požiadať o odklad

Podľa BBC majú vysoko postavení členovia Konzervatívnej strany takú obavu z toho, že by pod vedením Borisa Johnsona mohla Británia opustiť napriek želania parlamentu EÚ bez dohody, že plánujú vyvolať procedúru známu ako "pokorné oslovenie". Prostredníctvom tej sa britskí poslanci môžu obracať priamo na panovníka.

Ak by hrozil brexit bez dohody, chcú konzervatívni rebeli Alžbetu II. požiadať, aby využila svoje právo a zastúpila ako hlava štátu premiéra na summite krajín EÚ v Bruseli.

Zástupcovia dvadsiatich siedmich krajín by potom podľa nich mali požiadať o ďalší odklad termínu brexitu, ktorý je teraz stanovený na 31. októbra.

Johnson je favorit

Bývalý starosta Londýna a exminister zahraničia Boris Johnson je favoritom súboja o post lídra Konzervatívnej strany a poťažmo britského premiéra.

Či zápolenie skutočne vyhrá, bude jasné v utorok. Johnson síce v minulosti uviedol, že brexit bez dohody považuje za krajnú scenár, tvrdí ale, že nie je potrebné mať z neriadeného odchodu z EÚ prehnané obavy.

Buckinghamský palác sa k informáciám BBC odmietol vyjadriť. Analytici však považujú možnosť, že by Alžbeta II. vyrazila v rozpore s prianím premiéra do Bruselu za prakticky vylúčenú.

Kráľovná pravdepodobne nezasiahne

Podľa nepísaného zákona britský panovník do politiky svojej krajiny totiž priamo nezasahuje. Napriek určitým náznakom a špekuláciám, ktoré sa v minulosti objavili v britskej tlači, nie je napríklad známe ani to, čo si kráľovná o brexite myslí.

Aj BBC vo svojom dnešnom článku uvádza, že informácie o možnosti začatia procedúry "pokorného oslovenia" môže byť skôr pokusom o vytvorenie tlaku na budúceho premiéra, než skutočnou snahou dostať kráľovnú do Bruselu.

Podľa agentúry DPA napriek tomu snaha zapojiť Alžbetu II. do hry o brexit ukazuje, ako silno sa politická kríza v Británii mení v krízu ústavnú.

Ešte pred niekoľkými rokmi by bolo podľa agentúry prakticky nepredstaviteľné aj to, že by sa predseda vlády postavil vôli parlamentu.

01 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 02 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 03 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 04 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat 05 - Modified: 2023-11-18 09:33:44 - Feat.: - Title: Čínski turisti sa vracajú do Londýna, ale míňajú dramaticky menej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:48