Reuters
StoryEditor

Británia spoznala svojho nového premiéra, stane sa ním Boris Johnson

23.07.2019, 13:05
Autor:
ČTKČTK
Vedenie strany i vlády preberá od Theresy Mayovej, ktorej sa doteraz nepodarilo krajinu vyviesť z Európskej únie.

Bývalý londýnsky starosta Boris Johnson sa v stredu stane britským premiérom potom, čo ho členovia vládnej Konzervatívnej strany podľa očakávania vybrali ako svojho nového lídra.

Vedenie strany i vlády preberá od Theresy Mayovej, ktorej sa doteraz nepodarilo krajinu vyviesť z Európskej únie. Johnson tri roky po zlomovom referende sľubuje, že nový termín brexitu na konci októbra už je definitívny.

Vo finálovom kole voľby lídra Johnsona podporilo 92 153 členov strany, zatiaľ čo jeho rivala, ministra zahraničia Jeremyho Hunta, približne polovičný počet hlasujúcich. Výsledok takmer 50-denného výberu oznámila predsedníčka poslaneckého klubu konzervatívcov na mítingu v Londýne.

Končiaca premiérka Mayová by mala z úradu odstúpiť v stredu, potom jej nástupca zamieri za kráľovnou Alžbetou II., Ktorá ho menuje predsedom vlády. Johnsonovi sa tak podľa médií splní dlhoročný sen, hoci ešte v roku 2015 ako starosta Londýna označil za pravdepodobnejšie ako svoj nástup do sídla premiérov Downing Street 10 to, že sa po smrti "prevtelí do olivy".

Politik známy kontroverznými výrokmi a komickým vystupovaním sa o post predsedu vlády uchádzal už pred tromi rokmi po brexitovom referende, tento pokus však hneď na začiatku zlyhal. Potom pôsobil vo vláde Mayovej ako minister zahraničia, než vlani v lete odstúpil kvôli nesúhlasu s brexitovým plánom premiérky.

Johnson po Mayovej, ako píše agentúra Reuters, zdedí hlbokú politickú krízu vyvolanú rozhodnutím Británie opustiť EÚ. Do aktuálne platného termínu brexitu dnes zostáva 100 dní a nastupujúci premiér chce do tej doby zásadne zmeniť "rozvodovú" dohodu s EÚ trikrát odmietnutú v dolnej komore britského parlamentu. Pri neúspechu tejto snahy by sa podľa všetkého snažil Britániu z Únie vyviesť bez dohody o podmienkach odchodu. Dolná snemovňa však na začiatku roka opakovane odmietla aj tento variant.

Johnson však sľubuje, že za 31. október už sa brexit odkladať nebude, a chce opäť vystupňovať prípravy na brexit bez dohody. "Samozrejme nasadíme do akcie náš plán a budeme sa pripravovať na odchod 31. októbra, za každú cenu ... stoj čo stoj," povedal nedávno v rozhovore s rozhlasovou stanicou TALKRadio.

01 - Modified: 2024-05-03 09:16:48 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo použiť naše zbrane v Rusku, povedal britský minister zahraničia 02 - Modified: 2024-05-03 05:41:07 - Feat.: - Title: Posledný veľký test pred voľbami v Británii: Vládnuci konzervatívci si pripisujú ťažké straty 03 - Modified: 2024-05-02 18:37:54 - Feat.: - Title: Britský policajt sa priznal k podpore Hamasu na sociálnych sieťach 04 - Modified: 2024-05-03 08:13:39 - Feat.: - Title: Fico o druhom pilieri: Nechceme ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením 05 - Modified: 2024-05-01 21:01:18 - Feat.: - Title: Slovensko by malo prispievať k formovaniu spoločných európskych stanovísk, vyhlásil Fico v prejave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 02:16