Búrky v TalianskuTwitter
StoryEditor

„Vyzerá to tu ako po vojne." Rakúsko a Taliansko zasiahli silné búrky, hlásia obete

28.07.2019, 16:04
Autor:
ČTKČTK
Silné búrky spôsobili vážne škody a vyžiadali si najmenej štyri obete.

Silné búrky sprevádzané lejaky, ktoré zasiahli v noci na dnes severné a stredné Taliansko vrátane Ríma, Slovinsko a južné a východné Rakúsko, spôsobili vážne škody a vyžiadali si najmenej štyri obete.

Varovanie pred výnimočnými zrážkami naďalej platí podľa portálu meteoalarm.com v severnej oblasti Jadranského mora a v okolí Ríma.

Štyri obete

Nižší stupeň výstrahy platí pre severné Taliansko, západné Chorvátsko, severozápad Rakúska a juhovýchod Francúzska. V okolí Ríma udrela búrka v noci na dnes, napísal web denníka La Repubblica.

V meste Fiumicino v blízkosti medzinárodného letiska Leonarda Da Vinciho, ktoré obsluhuje taliansku metropolu, odniesol silný víchor malé osobné auto aj s vodičkou niekoľko desiatok metrov z cesty do blízkeho kanála. Žena nehodu neprežila.

Druhou obeťou búrok sa stal 72-ročný muž, ktorého našli ráno mŕtveho v potoku v toskánskom meste Arezzo a treťou obeťou je 45-ročná Nórka, ktorú zabil blesk v Alpách neďaleko Bolzana.

Letisko pri Fiumicine muselo na niekoľko hodín prerušiť prevádzku, jedna z jeho dráh je stále uzavretá. V okolí mesta spôsobil živel rozsiahle škody. "Vyzerá to tu ako po vojne," uviedol starosta mesta Esterino Montini.

Škody hlási aj Rím

Škody a záplavy hlási tiež Rím, kde museli hasiči evakuovať obyvateľov jedného z domov, keď voda zatopila pivnica budovy. Záplavy tiež narušili prevádzku metra, kvôli vode v tuneloch museli byť dočasne uzavreté dve stanice.

Prudké búrky sa v sobotu prehnali tiež cez Slovinsko, kde miestne médiá informujú o jednej obeti. 71-ročného muža zabil popoludní neďaleko mesta Koper blesk. Búrkový front sa v noci na dnes začal presúvať aj nad chorvátske pobrežie, čiastočne zasiahol Istriu a počas dňa potom dážď sprevádzaný silným vetrom postúpil ďalej do Dalmácie.

Zlé počasie vyhnalo väčšinu ľudí z pláží, objavili sa aj vodné stĺpy pripomínajúce tornádo, ktoré na ostrove Krk vyhodili na breh niekoľko člnov.

Búrky spôsobili škody aj v rakúskych spolkových krajinách Štajersko, Korutánsko, Burgenland a Vorarlbersko, informovala agentúra APA. V Štajersku bolo podľa rádia ORF v sobotu v noci v pohotovosti vyše tisíc hasičov.

Živel vyvracal stromy a zničil strechy, ktoré museli hasiči rýchlo zabezpečiť, pretože meteorológovia predpovedajú v oblasti ďalšie silné búrky. Blesk zapálil v Štajersku tiež dva domy a v Alpách neďaleko obce Palfau zranil šesticu záchranárov, ktorá sa vracala zo zásahu v horách. Na niektorých miestach Rakúska padali krúpy o veľkosti tenisových loptičiek.

01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 03 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole 04 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 05 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:18