05.06.2006, 00:00

Bolívijský prezident Evo Morales v sobotu odštartoval rozsiahlu pozemkovú reformu, keď chudobným Indiánom dal pôdu s rozlohou takmer 25-tisíc km2. "Agrárny prevrat" uskutočnil len pár týždňov po tom, čo znárodnil priemysel zemného plynu a zahraničným spoločnostiam dal šesť mesiacov na to, aby sa dohodli na nových kontraktoch, alebo odišli. (SITA)
Severná a Južná Kórea v nedeľu odštartovali rozhovory o hospodárskej spolupráci. Rozhovory na južnom ostrove Čedžu-do sú zamerané prevažne na pomoc Soulu chudobnému severu. Pôvodne sa očakávalo, že ich výsledkom bude dohoda v objeme desiatok miliónov dolárov, tieto vyhliadky však zatienilo oddialenie skúšky cezhraničnej železničnej dopravy, ku ktorému sever jednostranne pristúpil. (SITA)
Stúpenci ukrajinskej proruskej opozície v piatok zabránili približne sto americkým vojakom v príchode na ukrajinské vojenské zariadenie na polostrove Krym. Američania, ktorí sa majú zúčastniť na spoločnom cvičení Ukrajiny a NATO, sa mali ubytovať v zotavovni ukrajinského ministerstva obrany v obci Partenit na juhu polostrova. Demonštranti však zablokovali cestu do obce a amerických vojakov museli ubytovať inde. (SITA)
Irackí ozbrojenci zabili cez víkend asi 70 ľudí. V minibusoch asi sto kilometrov severovýchodne od Bagdadu zastrelili 19 ľudí, medzi nimi šoférov minibusov a skupinu stredoškolských študentov. Deň predtým zasa samovražedný útočník odpálil výbušninu v aute na hlavnom trhovisku v juhoirackom meste Basra, pričom zabil okolo 30 ľudí. (SITA, ČTK)
V Hongkongu si pripomenuli 17. výročie krvavého potlačenia študentských demonštrácií na Námestí nebeského pokoja v Pekingu v roku 1989. Výročné zhromaždenie v Hongkongu je jedinou oficiálnou spomienkou na potlačenie demonštrácií na čínskej pôde. Čínska armáda v roku 1989 na Námestí nebeského pokoja tvrdo zakročila proti demonštrantom a stovky z nich postrieľala. Komunistická vláda zásah odôvodnila ochranou verejného poriadku a požiadavky disidentov a zahraničia na prehodnotenie svojho postupu odmieta. (SITA)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 04:12