StoryEditor

Izrael a Palestínčania sa dohodli

15.11.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

Izraelčania a Palestínčania dosiahli včera dohodu o prevádzkovaní hraničného priechodu medzi pásmom Gazy a Egyptom. Na rokovaniach sa zúčastnila aj šéfka americkej diplomacie Condoleezza Riceová, ktorá dosiahnutie dohody potvrdila.
Rokujúce strany súhlasili s prítomnosťou kamier na hraničnom priechode v meste Rafah. Izraelskí a palestínski dôstojníci budú monitorovať premávku na hraniciach s Egyptom z operačných sál vzdialených od hraničného priechodu niekoľko kilometrov. Palestínčania totiž trvali na tom, aby pozorovatelia židovského štátu nemali pracovisko v Rafahu, kde budú mať svoje monitorovacie stanovište zástupcovia Európskej únie.
USA v uplynulých týždňoch viackrát požadovali od Tel Avivu umožniť znovuotvorenie hraničného priechodu v Rafahu, aby obyvatelia pásma Gazy neboli odrezaní od okolitého sveta. Izrael si totiž udržal kontrolu hraníc s Egyptom a vzdušného priestoru nad palestínskym autonómnym územím aj po septembrovom stiahnutí židovských vojakov a kolonistov z pásma Gazy.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. jún 2024 20:19