StoryEditor

Severné Írsko by sa mohlo odtrhnúť od Británie. V prípade brexitu bez dohody by malo rozhodnúť referendum

31.07.2019, 16:19
Autor:
ČTKČTK

Pokiaľ dôjde k brexitu bez dohody, malo by sa v Severnom Írsku konať referendum o jeho prípadnom zjednotení s Írskou republikou. Pred rokovaním s novým britským premiérom Borisom Johnsonom to dnes povedala predsedníčka severoírskej republikánskej strany Sinn Féin Mary Lou McDonaldová.

Šéfka severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP) Arlene Fosterová zopakovala, že odmieta v brexitovej dohode takzvanú írsku poistku, ktorá by mala zabrániť hraničným kontrolám medzi Írskou republikou a britským Severným Írskom po brexite.

"Nechápem, ako by mohla Británia vytiahnuť túto časť Írska z Európskej únie ... a s pokojnou tvárou povedať komukoľvek z nás, kto žije na tomto ostrove, že by sme nemali dostať demokratickú príležitosť ... rozhodnúť o svojej budúcnosti," uviedla podľa agentúry Reuters McDonaldová.

Obyvatelia majú mať šancu rozhodnúť

Keby obyvatelia Severného Írska nedostali po brexite možnosť rozhodnúť sa v referende, či zotrvajú vo zväzku s Anglickom, Škótskom a Walesom, alebo či sa spoja s Írskou republikou a zostanú tak súčasťou Európskej únie, bolo by to podľa šéfky republikánskej strany Sinn Féin "absolútne škandalózne ".

Premiér Johnson, ktorý sľúbil, že Spojené kráľovstvo opustí 31. októbra EÚ, či už to bude s dohodou alebo bez nej, sa dnes v Belfaste stretne so zástupcami piatich hlavných severoírskych strán. Bude medzi nimi aj McDonaldová aj šéfka najsilnejšej nacionalistickej strany, tak Fosterová ako predsedníčka najsilnejšej unionistickej strany. Jej DUP navyše v parlamente v Londýne podporuje Johnsonovu menšinovú vládu.

Nechcú írsku poistku

Fosterová, ktorá sa s niekoľkými svojimi spolustraníkmi stretla s Johnsonom už v utorok večer, dnes znovu odmietla takzvanú írsku poistku. Toto opatrenie, ktoré obsahuje brexitová dohoda dojednaná s Bruselom bývalou premiérkou Theresou Mayovou, má zabezpečiť, aby sa po brexite neobnovili klasické hraničné kontroly medzi Írskom a Severným Írskom.

"Poistka je trvajúci a zásadný problém dohody o odchode (Británie z EÚ) a je veľmi dôležité, aby zmizla," povedala dnes Fosterová. Sporné opatrenie, ktoré by udržalo Britániu v bezcolnej zóne EÚ aj po brexite a Severné Írsko by donútilo dodržiavať časť pravidiel jednotného únijného trhu, by podľa Fosterovej "v podstate rozbilo" Spojené kráľovstvo.

Scenár možného odchodu Británie z európskeho bloku bez dohody je podľa šéfky DUP na stole len preto, že Brusel je agresívny a chce Spojené kráľovstvo rozbiť.

Johnson pri príchode na sériu dnešných rokovaní povedal, že očakáva, že "brexit asi príde na program dňa". Za kľúčový bod rozhovorov ale označil situáciu okolo nefunkčné severoírskej vlády.

Koaličný kabinet unionistov a separatistov sa rozpadol už v januári 2017. K jeho obnoveniu nepomohli ani predčasné voľby, ani ďalšie rokovania. Sinn Féinn a DUP nedokázali prekonať rozpory okrem iného práve okolo plánovaného odchodu Británie z Európskej únie.

01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-17 07:35:52 - Feat.: - Title: Rast inflácie v Británii sa v marci spomalil 04 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 05 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:08