Reuters
StoryEditor

"Svet stráca brzdu jadrovej vojny." Rusko a USA potvrdili zánik zmluvy o likvidácii rakiet

02.08.2019, 11:20
Autor:
ČTKČTK
Zmluva medzi ZSSR a USA zakazovala výrobu, skúšky a rozmiestňovanie rakiet s doletom od 500 do 5500 kilometrov.

Rusko dnes oficiálne potvrdilo právny zánik zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF) platnej od roku 1987.

Ministerstvo zahraničia to oznámilo na svojich webových stránkach. Dohodu podľa agentúry Reuters formálne vypovedali aj USA.

Minister zahraničia Mike Pompeo vo vyhlásení uviedol, že "Spojené štáty nezostanú súčasťou zmluvy, ktorú Rusko zámerne porušuje".

Zmluva medzi ZSSR a USA zakazovala výrobu, skúšky a rozmiestňovanie rakiet s doletom od 500 do 5500 kilometrov.

USA obvinili Rusko z porušovania dohody

Po jej podpise zničili oba štáty 2692 pozemných balistických rakiet a rakiet s plochou dráhou letu s konvenčnou aj jadrovou náložou.

Sovietske rakety boli v 80. rokoch rozmiestnené aj v Československu. Vypovedanie dohody s polročnou lehotou oznámil Washington tento rok vo februári po obvinení, že Moskva dohodu porušuje. Rusko obvinenia odmieta.

"Zo zániku zmluvy je výhradne zodpovedné Rusko," uviedol Pompeo vo vyhlásení zverejnenom dnes vo Washingtone.

Porušovanie dohody Moskvou "ohrozuje tie najvyššie záujmy Spojených štátov, pretože vývoj a rozmiestňovanie rakiet porušujúcich dohodu je priamou hrozbou pre USA a ich spojencov a partnerov," konštatoval minister.

Putin dal záväzok

Moskva dnes zopakovala záväzok prezidenta Vladimira Putina z tohtoročného februára, že ak s rozmiestňovaním nových rakiet stredného doletu nezačne Washington, Rusko to neurobí.

Námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov vo vyhlásení uviedol, že k tomuto moratóriu by sa mali pripojiť USA a NATO.

"Navrhli sme USA a krajinám NATO zvážiť možnosť uverejnenia rovnakého moratória na rozmiestnenie rakiet stredného a krátkeho doletu, aké vyhlásil Vladimir Putin," uviedol po formálnom ukončení platnosti zmluvy Rjabkov. "Kým sa v tom či onom regióne neobjavia tieto americké prostriedky, Rusko sa zdrží rozmiestnenia svojich systémov," konštatoval.

Prezident Donald Trump na zánik zmluvy INF vo štvrtok reagoval vyhýbavo. "Uvidíme, čo sa stane," povedal novinárom.

"Povedal by som, že Rusko chce s jadrovou zmluvou niečo urobiť, čo je v poriadku. Oni chcú niečo urobiť, rovnako ako chceme niečo urobiť my," vyhlásil šéf Bieleho domu.

Rusko nechce nové preteky v zbrojení

Putin už vo februári poveril ministerstvo obrany, aby začalo pracovať na nových raketách. "Americkí partneri oznámili, že prerušujú svoju účasť na dohode a my urobíme to isté. Oznámili, že budú vykonávať výskum a vývoj a my budeme robiť to isté," povedal vtedy prezident. Rusko sa vraj však nemieni nechať zatiahnuť do nových pretekov v zbrojení.

Podľa ruských expertov bude armáda pracovať na vývoji pozemnej verzie rakety s plochou dráhou letu Kaliber, ktorá bola doteraz v súlade so zmluvou INF len na palubách ruských vojenských lodí.

Vyvíjať sa má tiež nová nadzvuková strela stredného doletu, hovorí sa aj o vývoji nadzvukových rakiet dlhšieho doletu.

Pentagon chce podľa agentúry Reuters počas nasledujúcich niekoľkých týždňov testovať novú pozemnú strelu s plochou dráhou letu a na november je naplánovaná skúška balistickej rakety stredného doletu.

Oba typy zbraní majú mať konvenčné, nie jadrové hlavice. Ďalšie testy však môže skomplikovať Snemovňa reprezentantov ovládaná opozičnými demokratmi, ktorá odmieta schváliť výdavky na vývoj rakiet v rozpočte na rok 2020.

Gorbačov varuje pred chaosom

Agentúra AP špekuluje, že nové rakety by mohli byť rozmiestnené napríklad na americkej základni na tichomorskom ostrove Guam. Žiadne rozhodnutie v tomto smere však ešte nepadlo.

Pred dopadmi zániku zmluvy vo štvrtok varoval generálny tajomník OSN António Guterres. "Svet stráca neoceniteľnú brzdu jadrovej vojny," povedal šéf OSN.

Zmluva INF bola podľa neho medzníkom, ktorý Európe zaistil stabilitu a viedol ku koncu studenej vojny. Rusko a USA by sa mali vyhnúť destabilizačným krokom a dohodnúť sa na novej odzbrojovacej zmluve.

Podľa bývalého sovietskeho vodcu Michaila Gorbačova, ktorý zmluvu spolu s prezidentom USA Ronaldom Reaganom podpísal, zánik INF povedie k chaosu a nepredvídateľnosti svetovej politiky. "Všetkým je zrejmé, že je to úder proti strategickej bezpečnosti," povedal Gorbačov agentúre Interfax.

01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 03 - Modified: 2024-04-19 14:22:40 - Feat.: - Title: V Gaze zahynulo vyše 34-tisíc Palestínčanov, USA zostávajú skeptické pri evakuácii Rafahu 04 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 05 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:15