TASR/AP
StoryEditor

"Asi to zoberie celé mestečko." V Anglicku musia evakuovať tisíce ľudí, hrozí pretrhnutie priehrady

02.08.2019, 12:19
Autor:
ČTKČTK
Polícia grófstva Derbyshire obyvateľom oznámila, že kvôli značnému ohrozeniu ich životov musia svoje obydlia okamžite opustiť.

Britská polícia vo štvrtok nariadila evakuáciu 6500 obyvateľov mestečka neďaleko Manchestru kvôli obavám, že by sa mohla pretrhnúť hrádza miestnej vodné nádrže, ktorá je poškodená po silnom daždi.

Mestečko Whaley Bridge by podľa spravodajského portálu BBC bolo pri kolapse priehrady zaplavené.

Polícia grófstva Derbyshire obyvateľom oznámila, že kvôli značnému ohrozeniu ich životov musia svoje obydlia okamžite opustiť.

Začali odčerpávať vodu

Podľa agentúry AP strážcovia zákona obchádzali jednotlivé domy a posielali ľudí do školy v niekoľko kilometrov vzdialenej obci Chapel-en-le-Frith.

Odporúčali im vziať so sebou domácich miláčikov a lieky na niekoľko dní a tiež, aby sa pokúsili zaistiť si ubytovanie, lebo miesto v škole by nestačilo. Útočisko evakuovaným už poskytli niektoré pohostinstvá a komunitné centrá.

Technici medzitým začali z vodnej nádrže Toddbrook Reservoir odčerpávať vodu. Časť tunajšej hrádze vybudovanej pred skoro 200 rokmi sa prepadla v dôsledku niekoľkodňového vytrvalého dažďa.

Odborníci jej stav vyhodnocujú, zatiaľ čo polícia uisťuje, že pre prípad jej pretrhnutia existuje plán.

Miliarda litrov vody

Vodná nádrž zadržiava tristo miliónov galónov vody (približne 1,14 miliardy litrov). Betónové panely na jednej strane sa už čiastočne zrútili, píše britský portál The Telegraph.

Vodná nádrž Toddbrook Reservoir má rozlohu pätnásť hektárov

"Modlíme sa, aby vydržala, zatiaľ čo sa Canal and River Trust (spoločnosť spravujúca priehradu, pozn.red.) pokúša z nádrže odčerpať vodu," povedala AP miestna obyvateľka Anna Aspinallová.

Technici vraj jej a ďalším ľuďom oznámili, že riziko kolapsu je vysoké. "Ak to strhne celú priehradu, spôsobí to totálny chaos. Asi to zoberie celú dedinu, pretože (rieka Goyt) prechádza priamo cez ňu," dodal evakuovaný obyvateľ Paul Nash.

V Británii v posledných dňoch vystriedali vlnu horúčav prívalové dažde, ktoré na severe Anglicka vyvolali bleskové záplavy. Miestami sa voda dostáva do domov a komplikuje cestnú i železničnú dopravu.

01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 06:32