StoryEditor

Nemecké hospodárstvo naberá na obrátkach

25.01.2006, 23:00
V Nemecku sa po rokoch negatívnych nálad začal v hospodárstve šíriť optimizmus. Veľké nádeje kladie minister hospodárstva do majstrovstiev sveta vo futbale, ktoré by mali priniesť hospodárstvu dodatočné impulzy.

V Nemecku sa po rokoch negatívnych nálad začal v hospodárstve šíriť optimizmus. Index podnikateľského prostredia, ktorý každoročne posudzuje mníchovský inštitút Ifo, stúpol z 99,7 na 102 bodov. Najmä vyhliadky do budúcnosti posudzujú nemeckí podnikatelia oveľa optimistickejšie ako sa predpokladalo.
Nemeckí podnikatelia sú na začiatku roku v dobrej nálade, napísalo o výsledkoch internetové vydanie magazínu Der Spiegel. Okolo 7 000 firiem, ktoré sa zúčastnili na tradičnom prieskume, hodnotilo svoju súčasnú pozíciu, ale hlavne budúce vyhliadky, oveľa pozitívnejšie ako minulý rok. "Konjunktúra naberá na sile," komentoval výsledky šéf Ifo Hans-Werner Sinn.

Optimistická prognóza
V podobnom duchu sa niesla aj výročná hospodárska správa, ktorú včera predložil minister hospodárstva Michael Glos. "Konjunkturálny rast bude vďaka vysokej výkonnosti nemeckých podnikov, úspešných najmä v zahraničí, a postupne sa oživujúcemu vnútornému hospodárstvu naďalej pokračovať," píše sa v správe. Spolková vláda počíta na rok 2006 s hospodárskym rastom 1,4 percenta, čo je o pol percenta viac ako minulý rok. Podľa Glosa by hospodárstvo mohlo rásť ešte rýchlejšie. Veľké nádeje kladie minister hospodárstva do majstrovstiev sveta vo futbale, ktoré sa konajú v Nemecku v júni a júli a mali by priniesť hospodárstvu dodatočné impulzy. Aj preto považuje Glos za možný dokonca dvojpercentný rast, o ktorom sa Nemecku podľa vlaňajších prognóz nemohlo ani snívať.
Prognóza vlády je optimistická, pretože počíta s pozitívnymi efektmi dvadsaťpäťmiliardového balíka opatrení na podporu hospodárskeho rastu. Pozitívne efekty investícií, hlavne do infraštruktúry, výskumu a nových technológií, by mali pretrvávať aj v roku 2007 a spolu s reklamným efektom z majstrovstiev sveta vo futbale by mali vyvážiť očakávaný pokles dopytu kvôli zvýšeniu sadzby DPH zo 16 na 19 percent. Na pracovnom trhu sa však má situácia zlepšiť len mierne. Podľa správy sa dá očakávať zníženie počtu nezamestnaných o 350 000, na výraznejšie zníženie nezamestnanosti bude konjunktúra stále príliš slabá.

Zmeniť podporu od EÚ
Minister hospodárstva predstavil aj novú iniciatívu, ktorou chce zlepšiť situáciu na trhu práce. Podľa správ Berliner Zeitung chce Glos zabrániť, aby firmy, ktoré presunú produkciu do iných krajín Európskej únie, dostali od Bruselu podporné prostriedky. Mnohé nemecké, ale aj zahraničné spoločnosti produkujúce v Nemecku, presťahovali svoju výrobu do nových členských krajín EÚ a za budovanie nových tovární v týchto krajinách zinkasovali finančnú podporu od únie. "Terajšie pravidlá podpory sú pre občanov, platiteľov daní a zamestnancov nepochopiteľné," píše Glos v liste rakúskemu ministrovi hospodárstva Martinovi Bartensteinovi, predsedajúcemu Rady ministrov EÚ. Budúca podpora zo strany EÚ musí podľa Glosa vylúčiť akékoľvek podporovanie presúvania produkcie. Tŕňom v oku Glosa je prípad úspešných závodov AEG Norimberg, ktoré patria švédskej firme Elektrolux. Tá rozhodla, že továreň do konca roku 2007 zatvorí a produkciu presunie do Poľska a Talianska. Pri stavbe nových tovární v Poľsku pritom môže firma profitovať z podpory od EÚ, ktorú spolufinancujú aj nemeckí daňoví poplatníci. "Podpora prostriedkami únie sa musí zakázať, ak projekt povedie k strate množstva pracovných miest v inom regióne EÚ," vyhlásil Glos. Kvôli lepšej kontrole žiada aj spolurozhodovacie právo pre národné vlády v prípade podpory veľkých projektov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 13:14