TASR/AP
StoryEditor

Mexiko označilo streľbu v El Pase za teroristický čin proti Mexičanom v USA

05.08.2019, 07:43
Autor:
ČTKČTK
Ak to bude potrebné, Mexiko požiada o vydanie osoby, ktorá má streľbu na svedomí.

Mexický minister zahraničia označil víkendovú streľbu v americkom El Pase za teroristický čin proti Mexičanom v Spojených štátoch.

Ak to bude potrebné, Mexiko požiada o vydanie osoby, ktorá má streľbu na svedomí, dodal podľa agentúry Reuters minister Marcelo Erbrard.

Pri streľbách v El Pase a v Daytone dvaja útočníci zavraždili či zranili desiatky ľudí. Kým v Daytone polícia páchateľa zabila na mieste, strelec z El Pasa bol zadržaný a hrozí mu trest smrti.

"Mexiko tú osobu považuje za teroristu," uviedol šéf mexickej diplomacie na adresu strelca z El Pasa. Minister v tejto súvislosti Spojené štáty vyzval, aby voči "zločinom z nenávisti zaujali jasnú pozíciu".

Mexiko bude podľa neho po USA žiadať informácie okrem iného o tom, ako strelec získal svoju zbraň. Mexičanov tiež zaujíma, či o tom americké úrady vedeli.

Streľba v nákupnom centre v texaskom El Pase, pri ktorej podľa úradov dvadsaťjedenročný beloch Patrick Crusius pripravil o život 20 ľudí, patrí k najhorším prípadom podobného násilia v novodobej americkej histórii.

Pri útoku zahynulo sedem Mexičanov. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador uviedol, že udalosti v Texase utvrdili jeho presvedčenie, že "sociálnym problémom sa nedá čeliť použitím sily a podnecovaním k nenávisti".

Streľba v El Pase sa odohrala v sobotu dopoludnia miestneho času. V tom čase bolo v obchodnom centre takmer 3-tisíc ľudí. Okrem mŕtvych sú hlásené aj viac ako dve desiatky zranených. Policajti na mieste Crusiusa zatkli. Jeho motív nie je známy a predmetom vyšetrovania je možný rasistický či protiimigrantský podtext.

Pred streľbou v El Pase sa na sociálnych sieťach objavil manifest, ktorého autor hovorí o nutnosti reagovať na "hispánsku inváziu do Texasu" a vyjadruje podporu masakru v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch, kde austrálsky belošský pravicový extrémista zabil v marci 51 ľudí. Polícia preveruje, či manifest spísal Crusius.

01 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 02 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-26 16:27:41 - Feat.: - Title: Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu 04 - Modified: 2024-04-26 13:48:48 - Feat.: - Title: Index výdavkov na osobnú spotrebu v USA v marci vzrástol viac, ako sa čakalo 05 - Modified: 2024-04-26 11:44:36 - Feat.: - Title: Poháňanie ruského priemyslu ohrozuje aj Európu. Vojna na Ukrajine by bola bez Číny ťažká, vyhlásil Blinken
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 07:26