Reuters
StoryEditor

Ľudia bezhlavo utekajú. Výbuch munície na Sibíri vyvolal chaos a masovú evakuáciu

05.08.2019, 18:18
Autor:
ČTKČTK
Sklad s pušným prachom a 40 tisíckami delostreleckých granátov začal horieť v blízkosti dediny Kamenka.

Jeden človek podľa nepotvrdených správ zomrel a najmenej sedem ľudí utrpelo zranenia pri výbuchu skladiska delostreleckých granátov v sibírskom Krasnojarskom kraji. Informovala o tom dnes agentúra TASS. Starosta neďalekého Ačinsku pripravuje na evakuáciu celé mesto, kde žije 100-tisíc ľudí. Munícia stále vybuchuje, podľa záchranárov sa situácia nevyvíja priaznivo.

Sklad s pušným prachom a 40 tisíckami delostreleckých granátov začal horieť v blízkosti dediny Kamenka asi desať kilometrov od Ačinsku, ktoré je tretím najväčším mestom Krasnojarského kraja. Uzavretú oblasť stráži armáda, vzdušný priestor bol pre dopravu uzavretý.

Gubernátor Krasnojarského kraja Alexander Uss nevylúčil, že plocha požiaru sa zväčší. Všetko vraj závisí na tom, aké granáty budú explodovať. "Zatiaľ ten sklad horí veľmi obmedzene. Zóna postihnutia (ohňom) sa však môže zväčšiť," varoval Uss.

Údaje o počte evakuovaných sa výrazne líšia. Kým starosta Ačinska Ilaj Achmetov hovoril o vyprataní celého stotisícového mesta, podľa gubernátora Ussa ide len o 6-tisíc ľudí, podľa ministerstva pre mimoriadne udalosti cez 3-tisíc ľudí. Agentúra TASS oznámila, že evakuovaných už bolo alebo čoskoro bude necelých 25-tisíc ľudí. Presný údaj možno ťažko zistiť, pretože mnoho ľudí opúšťa mesto neorganizovane.

Podľa záchranárov pri explóziách zahynul jeden vojak. Ministerstvo obrany však túto informáciu poprelo. Na ruských sociálnych sieťach sa objavujú správy o panických scénach počas evakuácie, ktorá sa okrem Ačinska týka viacerých ďalších menších obcí.

Obyvatelia Ačinska nečakajú na evakuačný príkaz a náhlivo opúšťajú mesto. Cesta do Krasnojarska, ktorý leží asi 180 kilometrov ďaleko, je kvôli stojacim autám neprejazdná.

"Všetci utekajú, aby boli čo najďalej (od explózií). Utečte z domu, berte so sebou len doklady a peniaze, kričia na seba ľudia. Ulice sú plné áut, jačia húkačky sanitiek a policajných vozidiel. Všetci niekam telefonujú, kolujú poplašnej správy. je to strašné," napísala na sieti VKontakte užívateľka Uljana Ščetnikovová. "Ľudia utekajú a utekajú, pretože explózie neustávajú."

Očití svedkovia na sociálnych sieťach uviedli, že z miesta výbuchov stúpa hustý čierny dym, ktorý je vidieť zo širokého okolia. "Obytné domy utrpeli škody. Okná sa vysklili pri prvej vlne výbuchov. Oblasť je teraz uzavretá," povedal zdroj agentúre TASS. Železničná doprava v okolí miesta explózií sa zastavila, vyprázdnené už boli obce v okruhu 20 kilometrov. Evakuáciu Ačinska bude riadiť armáda. Prevádzku zastavil ačinský ťažobný kombinát, kde pracuje takmer 4000 ľudí.

Explózie muničných skladov nie sú v Rusku výnimočné. Naposledy vlani v máji horel sklad v obci Pugačov v Udmurtsku na východe európskej časti Ruska celý týždeň, než sa ho podarilo s pomocou lietadiel a vrtuľníkov uhasiť.

01 - Modified: 2024-05-12 05:54:12 - Feat.: - Title: Nočný ukrajinský dronový útok spôsobil požiar rafinérie vo Volgogradskej oblasti 02 - Modified: 2024-05-11 11:28:54 - Feat.: - Title: Obsadili sme päť dedín pri hraniciach v Charkovskej oblasti, hlásia Rusi 03 - Modified: 2024-05-10 14:46:09 - Feat.: - Title: Štátna duma schválila Michaila Mišustina za premiéra Ruska. Teraz si musí vybrať kabinet 04 - Modified: 2024-05-10 12:34:45 - Feat.: - Title: Autobus sa v Petrohrade zrútil z mosta do rieky, zahynuli traja ľudia 05 - Modified: 2024-05-10 16:00:00 - Feat.: - Title: Rusi sa chvália korisťou z ukrajinského bojiska. Putin opakuje Stalinovu taktiku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 09:36