Reuters
StoryEditor

Trump navštívil mesto zasiahnuté streľbou, jeho príchod sprevádzali demonštrácie

07.08.2019, 18:47
Autor:
ČTKČTK
Trumpovi kritici tvrdia, že svojim konfrontačným slovníkom podnecuje rasovú nenávisť a prispieva k rozdeleniu spoločnosti.

Americký prezident Donald Trump dnes navštívil v štáte Ohio mesto Dayton, kde cez víkend strelec Connor Betts zabil deväť ľudí a sám zomrel pri zákroku polície.

Prezident hovoril s pozostalými a osobami, ktoré prežili masaker, a stretol sa so záchranármi a zdravotníkmi. Trumpov pobyt sprevádzali demonštrácie stoviek ľudí s transparentmi "Urobte niečo" a "Spaste naše mesto".

Na letisku v Daytone privítala prezidenta a jeho ženu Melaniu skupina miestnych politikov vrátane starostky Nan Whaleyovej, ktorá mala k Trumpovej návšteve výhrady a hrozila, že si ich pri privítanie nenechá pre seba.

Trumpovi kritici tvrdia, že svojim konfrontačným slovníkom podnecuje rasovú nenávisť a prispieva k rozdeleniu spoločnosti.

Pred nemocnicou, kde prezident hovoril sa zranenými, sa objavila aj Trumpova nafukovacie karikatúra v podobe rozzúreného batoľaťa v plienkach a s mobilom, ktorá sa stala symbolom odporu proti štýlu Trumpovho vládnutia.

Prvýkrát sa objavila pri minuloročnej návšteve šéfa Bieleho domu v Londýne, k videniu už bola na demonštrácii na podporu migrantov na hraniciach USA s Mexikom alebo pred Trumpovým floridským letoviskom Mar-a-Lago.

Dnešné hlasné prejavy odporu proti prezidentovom návšteve boli podľa agentúry AP veľmi neobvyklým prejavom hnevu a nepriateľstva v čase celonárodného zármutku nad smrťou viac ako tridsiatich ľudí v Daytone a texaskom El Pase.

Toto mesto na hranici USA s Mexikom navštívi prezident ešte dnes po návšteve Daytone.

Trump pred odletom z Washingtonu novinárom povedal, že Kongres pokročil v príprave nových zákonov o držaní zbraní.

Zákon, ktorý držanie zbraní obmedzuje a novo reguluje ich predaj, schválila vlani Snemovňa reprezentantov, ale Senát ovládaný republikánmi o ňom ani nehlasoval. Podľa amerických médií je teraz väčšia šanca na dosiahnutie dohody, ktorú by podporovali obe parlamentné strany, a teda aj celý Kongres.

Nový návrh, ktorého autormi sú republikánsky senátor Lindsey Graham a jeho demokratický kolega Richard Blumenthal, počíta so súdnym odobratím zbraní osobám, ktoré sú nebezpečné sebe či ostatným.

Podobný zákon už platí v niektorých amerických štátoch, ale na federálnej úrovni neexistuje. Navrhovatelia predpokladajú, že legislatíva by sa stala celoštátnej normou a jej prijatím v jednotlivých štátoch by bola podmienená distribúcia federálnych dotácií a grantov.

Americkí poslanci sú od minulého týždňa na päťtýždňových prázdninách. Trump dnes povedal, že ich povolá späť, ak príprava nového zákona o zbraniach dostatočne pokročí.

01 - Modified: 2024-04-05 15:17:23 - Feat.: - Title: Ulicami Teheránu sa šíri hnev. Tisíce demonštrantov žiadajú pomstu za smrť dvoch generálov zabitých v Sýrii 02 - Modified: 2024-03-09 17:41:07 - Feat.: - Title: Na podporu Palestínčanov v Británii opäť pochodovali tisícky ľudí. Demonštranti vyzývali na prímerie v Gaze 03 - Modified: 2024-02-14 15:28:32 - Feat.: - Title: Pre aféru amnestie v pedofilnej kauze bude v Maďarsku ďalšia demonštrácia 04 - Modified: 2024-02-08 14:51:57 - Feat.: - Title: Tisíce ľudí prišli do centra Atén demonštrovať proti zákonu o vysokých školách 05 - Modified: 2024-02-04 09:31:53 - Feat.: - Title: Protesty v Izraeli pokračujú. Tisícky demonštrantov požadovali prepustenie rukojemníkov z Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 05:01