Reuters
StoryEditor

Salvini vyzýva na rýchle určenie termíu predčasných volieb v Taliansku

10.08.2019, 19:48
Autor:
TASRTASR
Politická kríza v Taliansku prepukla naplno po tom, ako Liga severu stiahla svoju podporu pre vládnucu koalíciu.

Určenie termínu predčasných volieb požadoval na sobotňajších stretnutiach so svojimi priaznivcami taliansky minister vnútra a predseda pravicovo-populistickej strany Ligu Severu (LN) Matteo Salvini.

"Jediné, čo ma zaujíma, je stanovenie termínu volieb. Taliani musia vedieť, kedy môžu hlasovať za novú vládu," povedal Salvini v juhotalianskom mestečku Policoro, ktorý má aj na nedeľu naplánovanú sériu stretnutí s voličmi.

Zároveň naliehal na poslancov, aby rýchlo rozhodli, pretože je pripravený a ochotný "dať Taliansku odvážnu a stabilnú vládu, ktorá bude pri moci desať rokov", uviedla agentúra AFP.

Politická kríza v Taliansku prepukla naplno po tom, ako LN stiahla svoju podporu pre vládnucu koalíciu. Stalo sa tak v súvislosti s projektom EÚ na výstavbu vysokorýchlostnej železnice medzi Turínom a francúzskym mestom Lyon, ktorý koaličný partner — Hnutie piatich hviezd (M5S) — pri stredajšom hlasovaní v parlamente nepodporil.

Na svojho bývalého koaličného partnera zaútočil Salvini v sobotu aj na Twitteri. "Na urážky zo strany Grillini (hviezd) a spol. odpovedáme iba silou našich ideí," napísal.

Šéf M5S Luigi Di Maio v sobotu na Facebooku napísal, že "Taliani čelia absurdnej vládnej kríze, ktorú chce Liga" a obvinil Salviniho z egoizmu.

Už v piatok taliansky premiér Giuseppe Conte, ktorého nominovalo M5S, vyzval Salviniho, aby vysvetlil príčiny ukončenia koalícii.

Súčasná koalícia vznikla v júni 2018. O nových voľbách rozhodne prezident Sergio Mattarella po rezignácii vlády. Pred rozpustením parlamentu sa môže pokúsiť nájsť alternatívnu väčšinu, čo sa však v tomto prípade považuje za nepravdepodobné. Nové voľby sa môžu uskutočniť 60 dní po rozpustení parlamentu, píše agentúra DPA.

Objavili sa úvahy, že Mattarella, nesúhlasiaci s konaním volieb v októbri, by mohol zostaviť vládu expertov, ktorá by krajinu doviedla k voľbám a prípadne pripravila aj návrh zákona o rozpočte. Taliansko, zápasiace s rozpočtovým deficitom viac ako 2,3 bilióna eur, by malo so svojím rozpočtom oboznámiť Európsku komisiu do 15. októbra.

O voľbách budú v pondelok a v utorok rokovať aj šéfovia frakcií v oboch komorách parlamentu — najprv v Senáte a potom v Poslaneckej snemovni.

01 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 02 - Modified: 2024-04-23 19:00:15 - Feat.: - Title: V centre Ríma evakuovali hotel pre únik toxických výparov 03 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 04 - Modified: 2024-04-22 06:32:56 - Feat.: - Title: Miláno mierni nočný život. Zakáže jedlo aj zmrzlinu v uliciach, predajcovia sa búria 05 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:49