StoryEditor

Maďarský parlament volí prezidenta

06.06.2005, 00:00
MSZP sa nepodarilo presvedčiť svojho koaličného partnera liberálny Zväz slobodných demokratov (SZDSZ), aby pri voľbe hlavy štátu podporil súčasnú predsedníčku parlamentu Sziliovú.

Už dnes môže byť známy nástupca Ferenca Mádla v kresle maďarského prezidenta. Na zvolenie novej hlavy štátu je však v prvých dvoch kolách potrebná dvojtretinová väčšina hlasov v 386-člennom parlamente a kandidátka vládnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Katalin Sziliová, ani kandidát opozície László Sólyom nedisponujú potrebnou podporou. Rozhodujúce preto bude tretie kolo voľby, v ktorom stačí na zvolenie prostá väčšina hlasov.
MSZP sa nepodarilo presvedčiť svojho koaličného partnera liberálny Zväz slobodných demokratov (SZDSZ), aby pri voľbe hlavy štátu podporil súčasnú predsedníčku parlamentu Sziliovú. SZDSZ označil Sziliovú za straníckeho kandidáta a podľa liberálov by nová hlava štátu nemala vzísť z úzko straníckych kruhov. Socialistom sa nepodarilo presvedčiť svojho koaličného partnera, aby hlasovali za Sziliovú a liberáli sa rozhodli, že nepodporia žiadneho kandidáta a na voľbe hlavy štátu sa nezúčastnia. To by mohlo zvýšiť šance opozičného kandidáta. Sólyom je bývalým predsedom maďarského Ústavného súdu a ani jeho podpora vo verejnosti nie je zanedbateľná. Zdá sa, že opozičné sily stavili na správnu kartu.
Opozícia tesne pred voľbou novej hlavy štátu obvinila MSZP, že do poslednej chvíle sa snažila "kupovať" hlasy pre Sziliovú. "Parlament sa v týchto dňoch podobá na trh, keď medzi poslancov neustále chodia socialistickí aktivisti s rôznymi ponukami," vyhlásil Zoltán Pokorni z opozičnej strany FIDESZ.
V sobotu sa poslanec SZDSZ Imre Mécs vyjadril, že jeho strana by nemala rok pred parlamentnými voľbami ohrozovať súdržnosť vládnej koalície a tým nepriamo vyzval na účasť na hlasovaní. "Svojou neúčasťou na voľbe podporíme opozičného kandidáta," upozornil Mécs. V reakcii však predseda liberálov Gábor Kuncze akékoľvek úvahy o možnej podpore Sziliovej odmietol. Objavili sa preto dohady, že ak Sziliová nebude zvolená v prvom kole, zo súboja o prezidentský post odstúpi. "To v žiadnom prípade neurobím. Dala som sa na boj a z boja sa neuteká," reagovala Sziliová. Socialisti stále veria, že ich kandidátku podporia niektorí poslanci SZDSZ, ale aj časť nezávislých poslancov.

01 - Modified: 2003-01-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tatra banka očakáva zisk dve miliardy korún 02 - Modified: 2003-01-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: H. Köhler vyzýva Nemecko na reformy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:23