Reuters
StoryEditor

Zázrak pri Moskve: Pilot núdzovo pristál v poli s horiacim motorom a 230 ľuďmi na palube

15.08.2019, 11:00
Autor:
ČTKČTK
Ruská štátna televízia o dnešnom núdzovom pristátí informovala ako o "zázraku nad Ramenskom".

So stiahnutým podvozkom a horiacim motorom pristálo dnes núdzovo v kukuričnom poli pri Moskve ruské dopravné lietadlo s viac ako 230 ľuďmi na palube. Stroj spoločnosti Uralskije avialinii sa podľa správ moskovských médií krátko po štarte zrazil s kŕdľom čajok. Zranených je 23 ľudí, z toho päť detí.

​Lietadlo Airbus A321 štartovalo z letiska Žukovskij juhovýchodne od Moskvy, cieľom bolo krymské mesto Simferopol. Asi kilometer od štartovacej dráhy musel stroj núdzovo pristáť, pretože do motorov sa dostali vtáky. Na palube bolo 226 cestujúcich a osem členov posádky.

Agentúra TASS s odvolaním sa na úradnú správu oznámila, že po pristátí do nemocnice previezli 23 ľudí so stredne ťažkými zraneniami. Ostatní cestujúci boli dopravení na medzinárodné letisko Domodedovo, odkiaľ budú na Krym cestovať iným lietadlom.

Ruské médiá pilota lietadla Damira Jusupova označujú za hrdinu a jeho výkon porovnávajú s núdzovým pristátím amerického lietadla na rieke Hudson pred desiatimi rokmi. Pilot lietadla spoločnosti U.S. Airways vtedy západne od Manhattanu pristál na rieke po zrážke lietadla s kŕdľom husí. Aj vtedy sa incident zaobišiel bez obetí na životoch.

Ruská štátna televízia o dnešnom núdzovom pristátí informovala ako o "zázraku nad Ramenskom" s odkazom na meno mesta Ramenskoje, blízko ktorého pilot pristál. Čajky, s ktorých kŕdľom sa ruské lietadlo zrazilo, podľa ruských médií vyradili z prevádzky oba motory. "Pilot majstrovsky pristál bez vysunutého podvozku s vynechávajícími motormi priamo na kukuričnom poli," napísal v komentári denník Komsomoľskaja pravda.

Podľa jedného z cestujúcich, ktorý nehodu opísal televízii RT, sa krátko po štarte lietadlo začalo otriasať. "Po piatich sekundách začali svetlá na pravej strane lietadla svietiť a bolo cítiť zápach ohňa. Potom sme pristáli a každý utekal preč," povedal cestujúci.

Podľa západných expertov, na ktorých sa odvoláva agentúra Reuters, ruské civilné letectvo po rozpade Sovietskeho zväzu čelilo výpadkom v bezpečnostnom zaistení letov. V posledných rokoch sa však najmä na medzinárodných linkách situácia výrazne zlepšila.

01 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 02 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 03 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 04 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža 05 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:17