Reuters
StoryEditor

Zoberte si svoje prachy a zalesnite si Nemecko, odkázal brazílsky prezident Merkelovej

15.08.2019, 18:54
Autor:
ČTKČTK
Bolsonaro reagoval na správy, že Nemecko sa chystá znížiť svoj príspevok do projektov na obnovu Amazónie.

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro, ktorý si od nástupu do úradu tento rok v januári vyslúžil kritiku za uprednostňovanie ekonomických záujmov pred ekologickými, v stredu odkázal nemeckej kancelárke Angele Merkelovej, aby si nechala svoje peniaze a použila ich na zalesňovanie svojej krajiny.

Nemecko totiž cez víkend oznámilo, že sa chystá zastaviť financovanie nových ekologických projektov v Amazónii, pretože sa Bolsonarova vláda nesnaží zastaviť odlesňovanie amazonského pralesa.

"Rád by som poslal odkaz milej pani Angele Merkelovej, ktorá zastavila 80 miliónov realov pre Amazóniu. Zoberte si svoje prachy a zalesnite si Nemecko, OK? Potrebujete ich tam omnoho viac ako my tu," povedal Bolsonaro v stredu novinárom podľa brazílskej tlače.

Televízia Deutsche Welle (DW) k tomu uviedla, že zalesnená plocha v Nemecku, ktorá tvorí asi tretinu jeho územia, sa za posledné desaťročie mierne zväčšila.

Nemecko sa chystá znížiť príspevok

Bolsonaro reagoval na vyjadrenie nemeckej ministerky pre životné prostredie Svenji Schulzeovej, ktorá podľa sobotňajších správ uviedla, že Nemecko sa chystá znížiť svoj príspevok do projektov na obnovu Amazónie kvôli neekologickej politike brazílskej vlády.

Bolsonaro už v nedeľu Nemecku odkázal, nech si svoje peniaze nechá, pretože Brazília ich nepotrebuje.

Nemecko dalo podľa DW za posledných desať rokov na ekologické projekty v Brazílii asi 95 miliónov eur.

Podľa nemeckých médií by sa zastavenie nemeckého príspevku malo týkať len nových projektov financovaných ministerstvom životného prostredia a malo by ísť asi o 35 miliónov eur.

Merkelová má obavy

Obmedzenie by sa nemalo dotknúť Amazonského fondu, do ktorého je Nemecko spolu s Nórskom kľúčovým prispievateľom a ktorý pomáha obnove lesov v Amazónii a podporuje tamojšie domorodé obyvateľstvo.

Už v roku 2017 Nórsko oznámilo, že príspevky zníži na polovicu a vlani pohrozilo, že ich úplne zastaví, uviedol server DW.

Merkelová vyjadrila obavy o ochranu Amazónie aj práva tamojších pôvodných obyvateľov napríklad tento rok v júni.

Bolsonaro jej v reakcii na to odkázal, že Nemecko je "jedným z najväčších producentov skleníkových plynov" a že Brazília by "mohla ísť Nemecku príkladom aj v ekológii".

Amazonský dažďový prales je označovaný za "zelené pľúca" planéty, pretože má kľúčovú úlohu v pohlcovaní skleníkových plynov, ktoré prispievajú k zmenám klímy.

Amazonský prales, z ktorého sa 60 percent nachádza na území Brazílie, ohrozuje predovšetkým výrub a vypaľovanie stromov s cieľom získať poľnohospodársku pôdu.

Obavy o jeho zmenšovanie zosilneli s nástupom Bolsonara do úradu prezidenta. Tento krajne pravicový politik nedávno označil za nepravdivé alarmujúce údaje o odlesňovaní Amazónie a chystá sa okrem iného legalizovať ťažbu nerastov v domorodých rezerváciách v Amazónii.

01 - Modified: 2024-04-22 05:02:31 - Feat.: - Title: Brazílsky exprezident Bolsonaro podporil Elona Muska a žiadal ochranu slobody prejavu 02 - Modified: 2024-04-04 08:53:28 - Feat.: - Title: Dvoch pracovníkov ambasády Maďarska prepustili pre únik informácií o Bolsonarovi 03 - Modified: 2024-03-27 12:55:54 - Feat.: - Title: Brazília potvrdila predvolanie maďarského veľvyslanca v Bolsonarovej kauze 04 - Modified: 2024-03-26 06:46:12 - Feat.: - Title: Právnici Bolsonara popreli, že by sa brazílsky exprezident ukrýval na maďarskej ambasáde 05 - Modified: 2024-02-26 06:49:25 - Feat.: - Title: Brazílsky exprezident Bolsonaro pred desiatkami tisíc stúpencov odmietol obvinenia z prevratu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 12:11