StoryEditor

Népszabadság: Neúprimný Dzurinda

18.07.2005, 00:00
Najčítanejší maďarský denník Népszabadság sa vo svojom komentári vrátil k návšteve slovenského premiéra Mikuláša Dzurindu v Budapešti, ktorá sa uskutočnila minulý týždeň pri príležitosti stretnutia premiérov Vyšehradskej štvorky v maďarskom hlavnom meste.

Najčítanejší maďarský denník Népszabadság sa vo svojom komentári vrátil k návšteve slovenského premiéra Mikuláša Dzurindu v Budapešti, ktorá sa uskutočnila minulý týždeň pri príležitosti stretnutia premiérov Vyšehradskej štvorky v maďarskom hlavnom meste. "Je pekné od Dzuridnu, že je ochotný stretnúť sa s Ferencom Gyurcsányom hoci aj ráno o šiestej. Lenže tieto jeho slová sú nedôveryhodné, pretože doteraz nevyužil množstvo príležitostí na stretnutie s maďarským premiérom," konštatoval denník.
Autor komentára s iróniou dodal, že Dzurinda sa nestretol s Gyurcsányom nielen ráno o šiestej, ale ani večer o šiestej. "Podobne ani jeho minister zahraničných vecí nie je ochotný vysvetliť, na čo myslí, keď obviňuje maďarskú vládu z jednostranných krokov. Je pravda, že ani Budapešť sa nepretrhla, aby zistila, kam tým šéf slovenskej diplomacie mieril," napísal Népszabadság. Z toho všetkého je verejnosti jasné, že obe vlády sa na seba hnevajú. "V slovensko-maďarských vzťahoch by na tom nebolo nič zvláštne, veď za posledných 15 rokov sa to stávalo často. Teraz sa však zdá, že vzájomné vzťahy sú horšie, než obvykle," zdôraznil denník.
Podľa autora komentára sa medzi tým objavili ďalšie udalosti, ktoré nenapomáhajú zlepšeniu vzájomných vzťahov a pripomína opľutie sochy Lajosa Kossutha "mladíkmi v rovnošatách Hlinkovej gardy" v Rožňave a zatknutie Maďarov v Komárne po slovnej potýčke s členmi Slovenskej pospolitosti na oslave sviatku Cyrila a Metoda. "Vlády oboch krajín sú pasívne, i keď ide o poburujúce udalosti. Slovenské orgány ani v jednom prípade nezakročili voči Slovákom. Proti Maďarom však áno," dodal Népszabadság.
Denník si všimol, že na Slovensku aj v Maďarsku sa budú v roku 2006 konať parlamentné voľby a podobné negatívne tendencie sa môžu objavovať čoraz častejšie. "Maďarskú, resp. slovenskú kartu už majú niektorí politici pripravenú v rukáve. Dzurinda a Gyurcsány by mohli v nasledujúcich mesiacoch zlepšiť tento nelichotivý obraz a mali by tak urobiť ešte pred začiatkom predvolebnej kampane v oboch krajinách. Premiéri by v žiadnom prípade nemali prepustiť pole pôsobnosti Slotovi a Durayovi," napísal Népszabadság.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:42