StoryEditor

Nemecko: Polícia má v rukách ďalšieho teroristu

30.08.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Nemecká polícia počas intenzívneho pátrania po páchateľoch nevydareného pokusu o atentát na vlaky v Nemecku zatkla tretieho podozrivého. Muža zadržali v Kostnici na juhu krajiny. Pátranie pokračuje aj v Libanone, kde v súvislosti s týmto prípadom vypočúvali ďalšieho dvadsaťštyriročného muža. Neskôr ho však prepustili. Podľa agentúry DPA išlo len o svedka, a nie o podozrivého.
Nemeckí vyšetrovatelia zadržali tretieho údajného teroristu, keď prehľadávali študentský internát. Zatiaľ však odmietajú uviesť, či sa zadržaný vôbec podieľal na príprave atentátov. Informácie o mužovi, ktorého o niečo neskôr preverovali libanonské úrady, vyšetrovateľom poskytol Džihád Hamad. Ten sa potom, čo na neho minulý štvrtok vydali zatykač, sám prihlásil na libanonskej polícii. Hamad sa navyše priznal, že jeden z kufrov skutočne do vlaku doniesol. Údajne však nevedel, čo v ňom je.
Prvého podozrivého, 21-ročného libanonského študenta Júsufa Muhammada, polícia zatkla v sobotu v severonemeckom Kieli. Bezpečnostná kamera na železničnej stanici v Kolíne nad Rýnom koncom minulého mesiaca zachytila dvoch mužov, ktorí údajne umiestnili časované nálože do kufrov a potom ich nechali v dvoch vlakových súpravách smerujúcich z Kolína nad Rýnom do Dortmundu a Koblenzu. Nálože mali explodovať v rovnakom čase, konkrétne 31. júla o pol tretej popoludní, krátko pred príchodom vlakov do cieľových staníc. Bomby však zlyhali a policajní pyrotechnici ich následne zneškodnili. Nemecká polícia teraz vyšetruje, či Muhammad a Hamad neboli stúpencami niektorej z extrémistických organizácií. Vyšetrovatelia zatiaľ nevylúčili ani možnosť, že zadržaní boli napojení na medzinárodnú teroristickú sieť Al-Kajdá.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 10:53