TASR/AP
StoryEditor

Iránsky tanker je príliš veľký, aby mohol zakotviť v gréckom prístave

21.08.2019, 18:49
Autor:
TASRTASR
Gibraltár, britské zámorské územie, zadržal tanker 4. júla pre podozrenie, že prepravuje ropu do Sýrie, čo je porušením sankcií Európskej únie voči Damasku.

Iránsky tanker, ktorý spôsobil diplomatickú roztržku Teheránu s Washingtonom a Londýnom, je príliš veľký na to, aby zakotvil v Grécku. V stredu to pre grécku televíziu Ant1 TV povedal námestník gréckeho ministra zahraničných vecí Miltiadis Varvitsiotis.

"Toto je veľmi veľký tanker s ropou, má vyše 130-tisíc ton... Nedostane sa do žiadneho gréckeho prístavu," uviedol Varvitsiotis, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

​Námestník informoval, že grécka vláda "je pre toto plavidlo vystavená tlaku" amerických úradov. Zdôraznil však, že Atény "vyslali jasný odkaz, že za žiadnych okolností nemienime pomáhať preprave tejto ropy do Sýrie".

Gibraltár, britské zámorské územie, zadržal tanker 4. júla pre podozrenie, že prepravuje ropu do Sýrie, čo je porušením sankcií Európskej únie voči Damasku.

Táto situácia spôsobila prudké zhoršenie vo vzťahoch Teheránu a Londýna. Irán popiera akékoľvek porušenie sankcií.

Varvitsiotis dodal, že Atény nie sú kvôli tankeru v kontakte s Teheránom a že nedostali od Iránu žiadnu žiadosť.

Tanker sa pôvodne volal Grace 1, ale neskôr ho premenovali na Adrian Darya.

Webová stránka Marine Traffic, ktorá tento týždeň uviedla ako údajný cieľ tankera grécky prístav Kalamata, určila lokalitu uvedeného supertankera s 2,1 milióna barelov ropy približne 100 kilometrov severozápadne od alžírskeho prístavu Oran (tiež: Wahrán).

Webová stránka monitorujúca trasu plavidiel doplnila, že tanker sa do Kalamaty podľa očakávania priplaví v pondelok 26. augusta, ale Varvitsiotis vyhlásil, že zrejme vôbec nevpláva do gréckych vôd.

​"Uviedli Kalamatu ako cieľový prístav, ale to nič neznamená," povedal námestník ministra zahraničných vecí a dodal: "Kotvu môže spustiť kdekoľvek."

Najvyšší súd Gibraltáru nariadil minulý týždeň vo štvrtok prepustenie zadržaného tankera, pričom iránski predstavitelia oznámili, že už prišla nová posádka, ktorá bude plavidlo viesť.

01 - Modified: 2024-04-24 12:56:02 - Feat.: - Title: Grécky poslanec mal udrieť svojho kolegu, bol suspendovaný. Predseda parlamentu chce podať trestné oznámenie 02 - Modified: 2024-04-23 19:41:38 - Feat.: - Title: Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom, viditeľnosť je obmedzená 03 - Modified: 2024-04-23 18:30:25 - Feat.: - Title: Obnova Grécka po ničivých povodniach bude stáť viac ako tri miliardy eur 04 - Modified: 2024-04-23 10:33:12 - Feat.: - Title: Grécko plánuje splatiť krajinám eurozóny tento rok miliardy eur. Chce sa udržať v investičnom pásme 05 - Modified: 2024-04-22 11:32:24 - Feat.: - Title: Spojenci tlačia na Grécko a Španielsko, aby Kyjevu dodali svoje protivzdušné systémy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 19:09