Labouristická strana vyhráva voľby a vymenuje Jeremyho Corbyna za nového premiéra. Ten sľúbi komplexné kompromisné reformy ako aj druhé referendum o „brexite“. Vďaka svojej popularite a silnej väčšine v parlamente sa Corbynova labouristická vláda pustí do rozsiahlej kampane v štýle polovice 20. storočia s cieľom vykoreniť sociálnu nerovnosť v Spojenom kráľovstve. Nový kabinet zavedie nové zdroje daňových príjmov. Ide napríklad prísne progresívnu daň z nehnuteľností zameranú najmä na bohatých. Vláda navyše požiada centrálnu banku o pomoc formou nového „ľudového kvantitatívneho uvoľňovania“ . Ďalším opatrením bude univerzálny základný príjem. Verejnoprospešné služby a železnice budú znárodnené a fiškálny deficit porastie na percent percent HDP. Inflácia prudko vyrastie, nové investície do podnikania vymiznú a zahraniční obyvatelia utečú z krajiny spolu so svojím značným majetkom. Britská libra v dôsledku dvojitého deficitu a nedostatku podnikateľských investícií, ako aj stále nedoriešených otázok okolo brexitu, skolabuje. Z úrovne 1.30 voči doláru, kde strávila takmer celý druhý polrok tohto roka, spadne až na paritu, čo bude predstavovať 20 percentný pokles. Americký dolár tak bude prvý krát na rovnakej úrovni libry.Reuters
StoryEditor

Brexit bez dohody by vydal Britániu napospas Trumpovi, vyhlásil opozičný líder Corbyn

27.08.2019, 10:40
Autor:
ČTKČTK
Jeremy Corbyn sľúbil, že urobí maximum, aby zabránil neriadenému odchodu Británie z Európskej únie.

Brexit bez dohody by vydal Británii na milosť americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. V príspevku, ktorý dnes zverejnil britský portál Independent, to napísal líder opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn.

V článku Corbyn sľúbil, že urobí maximum, aby zabránil neriadenému odchodu Británie z Európskej únie. Dnes popoludní sa mieni šéf labouristov o stratégii proti brexitu bez dohody radiť so zástupcami ďalších opozičných strán.

"Urobíme všetko, čo bude potrebné, aby sme zastavili katastrofálny brexit bez dohody, pre ktorý nemá táto vláda žiadny mandát," napísal Corbyn.

"Náš premiér sa vtiera do Trumpovej priazne, pretože brexit bez dohody je v skutočnosti brexit s Trumpovou dohodou," dodal líder opozície. Spojenectvo prezidenta USA s britským premiérom Borisom Johnsonom, ktoré sa prejavilo okrem iného na summite skupiny G7 v juhofrancúzskom Biarritzi, označil Corbyn za "obrovské nebezpečenstvo pre našu planétu".

"Brexit bankárov" 

Prípadný odchod Británie z EÚ bez dohody by podľa Corbyna krajinu vydal napospas nielen Trumpovi, ale aj "veľkým americkým korporáciám, ktoré sa len trasú, aby sa zahryzli do našej NHS (štátnej zdravotnej služby), aby zazvonili umieračikom nášmu oceliarskemu priemyslu, aby nás pripravili o naše štandardy v potravinárstve a v ochrane zvierat ".

Chaos po brexite bez dohody by podľa neho bol "zlatou baňou" pre špekulantov s librou. Brexit bez dohody by bol "brexitem bankárov", dodal v článku na portáli Independent líder opozičných labouristov.

Boj proti brexitu bez dohody nie je bojom medzi tými, kto z EÚ odísť chcú, a tými, ktorí chcú v bloku zostať. "Je to bitka mnohých proti tým niekoľkým, ktorí zneužili výsledku referenda, aby presunuli ešte viac moci a bohatstva na vrchol," napísal Corbyn.

Rokovanie s opozičnými stranami

Labouristi podľa Corbyna chcú, aby o osude krajiny opäť rozhodli jej obyvatelia, a to buď v referende, ktoré by sa týkalo možnosti brexitu bez dohody, alebo v parlamentných voľbách.

O týchto i iných možnostiach ďalšieho postupu sa dnes má Corbyn radiť so zástupcami ďalších opozičných strán - Škótskej národnej strany, Liberálnych demokratov, Zmeny pre Spojené kráľovstvo, waleskej Plaid Cymru a zelených.

Vodca labouristov už skôr oznámil, že by chcel po začiatku schôdze parlamentu 3. septembra vyvolať hlasovanie o nedôvere vláde a sformovať dočasný kabinet, ktorý by vyjednal s Bruselom ďalší odklad brexitu a priviedol krajinu k predčasným voľbám.

Napríklad predsedníčka proeurópskych Liberálnych demokratov Jo Swinsonová však v pondelok povedala, že Corbyn hlasovanie o nedôvere sám ohrozuje, keď trvá na tom, aby bol predsedom dočasnej vlády práve on.

Premiér Johnson sľúbil, že vyvedie Britániu z EÚ 31. októbra, či už s dohodou alebo bez nej. Na odvrátenie prípadného neriadeného brexitu má tak opozícia 65 dní.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:01