Boris JohnsonReuters
StoryEditor

Hodená rukavica či šanca na predčasné voľby. Britské médiá hodnotia Johnsonov krok

28.08.2019, 20:07
Autor:
ČTKČTK
S nútenou prestávkou v rokovaní sa dá očakávať, že parlament bude chcieť riešiť brexit už budúci týždeň.

Ako veľmi riskantný ťah a tiež ako hodenú rukavicu smerom k oponentom hodnotia britské médiá postup premiéra Borisa Johnsona v súvislosti s prestávkou parlamentu v týždňoch pred termínom brexitu.

Niektorí komentátori sa domnievajú, že stratégia môže urýchliť snahy odporcov premiérovho brexitového plánu a priniesť skoré hlasovanie o dôvere vláde. Podľa analýzy televízie Sky News vývoj svedčí o tom, že britská vláda sa so zvyškom Európskej únie chce na podmienkach brexitu dohodnúť.

Johnson chce dohodu

"Aby bolo jasno, toto nie je o rutinnej parlamentnej procedúre, ani o novom vládnom programe, je to o obmedzení schopnosti parlamentu zasahovať do vládnych plánov ohľadom brexitu. To však neznamená, že sme odsúdení k brexitu bez dohody. Naopak si myslím, že to skôr potvrdzuje, že Downing Street usiluje o dohodu," píše politický reportér Sky News Lewis Goodall.

Reportéri denníka Financial Times (FT) sa rovnako ako on domnievajú, že Johnsonove plány sa upínajú k summitu Európskej rady, ktorý sa koná 17. a 18. októbra.

Potom by mohol britským poslancom predložiť upravenú verziu existujúcej brexitovej dohody a dať im na výber medzi týmto variantom a brexitem bez dohody.

"V ľubovoľnom momente sa to môže pokaziť a pravdepodobnosť predčasných volieb bude po celú dobu vysoká," poznamenal Goodall.

Môže to skončiť hlasovaním o dôvere vláde

Hlavná politická spravodajkyňa BBC Laura Kuenssbergová uvádza, že "rozhodný a hlboko riskantný" Johnsonov plán by mohol zvýšiť úsilie kritikov jeho brexitovej stratégie.

Už budúci týždeň by tak mohli prísť na rad pokusy o schválenie zákona, ktorý by "preventívne" vylúčil brexit bez dohody, prípadne aj snaha vysloviť nedôveru vláde.

"Akýkoľvek zmysluplný pokus zastaviť odchod bez dohody teraz musí prísť budúci týždeň," uvádza komentátor FT Robert Shrimsley. Súčasná situácia podľa neho ukazuje, že premiérovi a jeho poradcom sa zatiaľ darí prekabátiť tábor kritikov.

"Ale aj keď by sa jeho oponenti pochlapili, premiér sa zjavne pripravuje na voľby na tému 'ľud versus parlament' a vyzýva svojich rivalov, aby hodenú rukavicu zdvihli," napísal.

Trúfalý ťah

Podobne sa vyjadril šéf politického spravodajstva bulvárneho denníka The Sun Tom Newton Dunn, ktorý zablokovanie parlamentu do polovice októbra považuje za najtrúfalejší ťah Johnsonovho vládnutia.

"Je Borisovym skutočným cieľom vykoledovať si budúci týždeň hlasovanie o nedôvere a vynútiť si predčasné voľby na jeho preferovanom bojisku?" špekuloval v príspevku na twitteri.

Krátkodobé prerušenie zasadnutia parlamentu pred začatím novej schôdze je v britskej politike za normálnych okolností rutinnou záležitosťou, ku ktorej dochádza zhruba raz ročne. Na súčasnom postupe vlády však vzbudzuje značné vášne načasovanie a tiež dĺžka parlamentnej prestávky.

Tá pravdepodobne potrvá päť týždňov, a podľa informácií denníka The Guardian tak pôjde o najdlhšie takéto prerušenia od roku 1945.

V dnešnom bleskovom prieskume agentúry YouGov vládnej stratégii vyjadrilo podporu len 27 percent z viac ako 5000 opýtaných Britov. Nesúhlasilo s ňou 47 percent respondentov.

01 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 02 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 03 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 04 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat 05 - Modified: 2023-12-06 12:29:07 - Feat.: - Title: Britský expremiér Johnson vypovedal o vládnej reakcii na covid-19, ospravedlnil sa pozostalým
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:27