Reuters
StoryEditor

Koniec Trumpa v New Yorku? Prezidentovo meno škodí, klenot jeho impéria mení názov

31.08.2019, 00:00
Americký prezident pravdepodobne príde o posledný ikonický nápis so svojím menom v New Yorku.

Budova na rohu newyorského Central Parku sa na konci deväťdesiatych rokov stala prvým hotelom nesúcim Trumpovo meno.

Bola klenotom Trumpovho impéria. Spoločnosť Trump Organization však zvažuje zmenu názvu. Meno súčasného prezidenta USA totiž podľa majiteľov bytov budove škodí a požadujú jeho odstránenie.

V roku 1994 nebol realitný magnát Donald Trump zrovna hviezdou New Yorku. Hoci vlastnil množstvo nehnuteľností v meste, mal za sebou niekoľko veľmi bolestivých podnikateľských neúspechov.

Chcel však byť vidieť. Spoločnosť General Electric vtedy Trumpovi ponúkla, aby vykonal rekonštrukciu jej administratívnej budovy, ktorá ležala na veľmi lukratívnej adrese - na rohu Central Parku. Stavba zo šesťdesiatych rokov s vysokými stropmi tak Trumpovi umožnila opäť zažiariť.

O rok neskôr sa Trumpovi a G.E. podarilo vyrokovať povolenie k stavbe, ktoré schválil vtedajší starosta New Yorku a dnešný poradca prezidenta Trumpa Rudy Giuliani.

Projekt "super-luxusnej" veže so "žiarivo bronzovou a sklenenou fasádou" mal podľa propagačných dokumentov "veliť manhattanskej panoráme". Stavba mala stáť 250 miliónov dolárov a ponúkala mu novú príležitosť vlastniť nehnuteľnosť pri Central Parku.

O poslednú budovu v tejto lokalite totiž Trump prišiel začiatkom roka 1995. Nad ním vlastneným ikonickým hotelom Plaza, ktorý ľudia poznajú vďaka filmu Sám doma 2, v ktorom sa sám Trump objavil, prevzali kontrolu saudskí a singapurskí investori. Jednoducho tak, že kúpili Trumpove dlhy v amerických bankách.

Keď bola stavba v roku 1997 dokončená, nechal Trump svoje meno okolo budovy umiestniť hneď trikrát. Nápis Trump International Hotel and Tower na budove vydržal cez 20 rokov. A zatiaľ čo z ďalších budov vybudovaných Trumpom jeho meno postupne mizne, hotel v New Yorku bol považovaný za nedotknuteľný. Zdá sa však, že sa situácia zmenila.

Preč s Trumpom

Podľa denníka The New York Times totiž súčasný americký prezident pravdepodobne príde o posledný ikonický nápis so svojím menom v New Yorku. 40-poschodová budova bola postavená ako spojenie hotela a dvoch stoviek bytov, a práve ich majitelia si neželajú, aby ich adresa bola naďalej spájaná s menom kontroverzného prezidenta.

Požadujú, aby pri nadchádzajúcej renovácii budovy boli nápisy Trump International odstránené a namiesto toho bola akcentovaná adresa - One Central Part West. V obave, že by sa tak skutočne mohlo stať, keďže v rámci správnej rady budovy má Trump Organization len jeden hlas zo šiestich, prezidentov syn Donald Trump junior pribehol s kompromisom.

Majiteľom rezidencií ponúkol, že sa budova premenuje podľa ich požiadaviek, ale meno hotela a veže zostane menším písmom stále na budove. Ďalšie dva nápisy zmiznú. A hoci mnoho majiteľov bytov požaduje, aby meno Trump zmizlo z budovy úplne, je podľa The New York Times veľmi pravdepodobné, že sa s vlastníkmi Trump Organization dohovorí práve na tomto kompromise.

Navyše Trump Organization vlastné pridružené parkovisko, kuchyne hotelov i reštauráciu, bez ktorých by prevádzkovatelia hotela prakticky prišli o biznis.

Meno Trump škodí

Predať byt v tejto budove sa od nástupu prezidenta do funkcie príliš neoplatí, pretože hodnota nehnuteľnosti na trhu klesla za posledné tri roky o 29 percent.

"Nechcem byť v budove, v ktorej sa riziko, že sa stane dejiskom politického sporu," uviedol pre NYT jeden z majiteľov bytov Howard Finkelstein. "Meno tejto budovy, či už ho máte radi, alebo nie, jednoducho tejto budove škodí."

01 - Modified: 2024-04-24 12:15:56 - Feat.: - Title: Na židovskej demonštrácii proti vojne v Gaze v New Yorku zadržali zhruba 300 ľudí 02 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 03 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 04 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 05 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:59