TASR/AP
StoryEditor

Efekt kampane metoo: Muži v Spojených štátoch sa boja pracovať so ženami

31.08.2019, 08:55
Autor:
ČTKČTK
Prieskum vyvrátil tvrdenie, že muži nevedia, kde je hranica sexuálneho obťažovania.

Americkí muži sa v dôsledku kampane proti sexuálnemu obťažovaniu čoraz viac zdráhajú spolupracovať so ženami. Vyplynulo to podľa britského denníka The Guardian z nového prieskumu, ktorého výsledky budú zverejnené v odbornom časopise Organizational Dynamics.

Dvadsať sedem percent oslovených mužov napríklad uviedlo, že sa vyhýbajú pracovným schôdzkam, kde by ich jediným partnerom bola žena.

Dvadsaťjeden percent respondentov by váhalo s prijatím ženy na pozíciu, ktorá by vyžadovala blízkosť, napríklad pri služobných cestách. Devätnásť percent mužov by len neochotne najalo atraktívnu ženu.

Situácia sa zhoršila

Dáta pochádzajú zo začiatku roka 2019, oslovení boli pracovníci z rôznych odborov. Podobný prieskum sa uskutočnil v roku 2018, keď vrcholila kampaň MeToo, oslovení boli však iní ľudia a anketa sa viac zamerala na budúce očakávania.

"Je to smutné, ale veci sa zhoršili," napísala komentátorka The Guardian. Ženu by na miesto vyžadujúce úzku spoluprácu vlani napríklad len nerado prijalo zhruba 15 percent mužov oproti tohtoročným 21 percentám.

Vzorom respondentom mohol byť aj americký viceprezident Mike Pence, ktorý je známy tým, že odmieta večerať osamote s inou ženou ako so svojou manželkou.

Problém nemajú len muži

Nie sú to pritom len muži, ktorí majú strach zo žien. Zamestnávaniu žien sa totiž stále viac bránia aj ženy. Prieskum z roku 2018 ukázal, že vyše desať percent mužov, ale aj žien by bolo menej ochotné prijať ženu. Pre rok 2019 ešte nie sú výsledky týkajúce sa žien k dispozícii.

Pri debate v rámci MeToo sa často hovorilo o akýchsi sivých zónach a zaznelo, že pre mužov môže byť ťažké situácii správne vyhodnotiť.

Niektorí tvrdili, že je jednoduchšie vyhnúť sa kontaktu so ženou úplne, než aby riskovali, že budú obvinení zo sexuálneho obťažovania, keď jej napríklad len podávajú ruku. "Na prieskume je naozaj zaujímavé to, že zreteľne vyvrátil tvrdenie, že muži nemajú jasno v tom, čo je ešte prijateľné," uviedla komentátorka The Guardian.

Nejasnosti nie sú problém

Vedci podľa nej totiž skúmali reakcie na 19 rôznych modelov správania (napríklad posielanie e-mailov s erotickými vtipy podriadených) a obe pohlavia sa prekvapivo zhodli na tom, čo sexuálne obťažovanie je a čo nie je.

"Väčšina mužov vie, čo predstavuje sexuálne obťažovanie, a väčšina žien to vie tiež," povedala jedna časopisu Harvard Business Review z autoriek štúdie Leanne Atwaterová z houstonskej univerzity. "Predstava, že muži nevie, že je ich správanie zlé, a že ženy preháňajú, je úplne nesprávna," dodala.

01 - Modified: 2024-04-25 09:41:32 - Feat.: - Title: Najpočúvanejším rádiom je Expres. Má aj najväčší podiel na trhu, ukázal prieskum 02 - Modified: 2024-04-24 13:18:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Eurovoľby by jednoznačne vyhralo Progresívne Slovensko 03 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 04 - Modified: 2024-04-21 12:03:14 - Feat.: - Title: Prieskum: Najnižšiu dôveru spomedzi členov vlády má Šimkovičová. Hneď za ňou skončil Fico 05 - Modified: 2024-04-20 10:10:01 - Feat.: - Title: Dve tretiny obyvateľov Slovenska sa stali terčom kyberpodvodníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 01:16