Reuters
StoryEditor

Tisícky ľudí vyšli v Hongkongu znovu do ulíc. Aj napriek zákazu

31.08.2019, 12:48
Autor:
ČTKČTK
Hongkonské úrady sa pripravili na nepovolené demonštrácie - zatarasili ulice a uzavreli stanicu metra v blízkosti sídla miestnej vlády.

V Hongkongu sa dnes konajú nepovolené protivládne protesty, proti ktorých účastníkom polícia použila slzný plyn a vodné delá. Ľudia na policajtov hádžu kamene a zápalné fľaše a podľa agentúry AFP sa demonštrantom podarilo rozobrať zátarasy okolo komplexu, kde sídli hongkonský parlament a vláda.

Na dnešok plánovanú už trinástu protivládnu demonštráciu jej organizátori po policajnom zákaze odvolali, ale tisíce demonštrantov napriek tomu prišli do ulíc.

Aby zákaz obišli, zhromaždili sa ľudia ako náboženské procesie na športovom štadióne. Zo športoviska v strede mesta sa potom vydali smerom ku kostolu metodistickej cirkvi a potom ďalej do vládnej štvrti.

Ľudia striedavo spievali náboženské piesne a popevky prodemokratického hnutia. Na internete zverejnená pozvánka na demonštráciu sa znázornením kresťanského kríža a s obrázkom správkyne Hongkongu Carrie Lamovej vyzývala k "modlitbe za hriešnikov".

Účastníci sprievodu podľa agentúry DPA pochádzali zo všetkých vekových skupín. V iných častiach mesta do ulíc vyšli údajne desiatky tisíc ľudí.

Hongkonské úrady sa pripravili na nepovolené demonštrácie - zatarasili ulice a uzavreli stanicu metra v blízkosti sídla miestnej vlády. To sa nachádza asi päť kilometrov od trasy náboženského pochodu.

Ako uviedla agentúra AP, religiózne sprievody síce povolenie nepotrebujú, zhromaždenie viac ako 30 ľudí však áno.

V piatok úrady v Hongkongu zadržali dvoch prominentných aktivistov obhajujúcich demokratické práva - Joshuu Wonga a Agnes Chowovú.

Neskôr bola dvojica prepustená na kauciu potom, čo si vypočula obvinenie z podielu na organizácii nepovoleného protestu pred policajnou stanicou z 21. júna.

Na dnes pripadá piate výročie rozhodnutia vládnej čínskej komunistickej strany zabrániť Hongkongu v konaní plne demokratických volieb, pripomenula agentúra AP.

Účastníci demonštrácií v Hongkongu požadujú demokratické reformy a vyjadrujú obavy z erózie slobôd v dôsledku silnejúcej kontroly zo strany Pekingu. Bývalá britská kolónia Hongkong sa pod čínsku správu vrátila v roku 1997 a od tej doby funguje podľa princípu "jedna krajina, dva systémy".

Vďaka tomuto modelu má Hongkong niektoré slobody, ktoré sú v kontinentálnej Číne nemysliteľné, vrátane možnosti demonštrovať. Peking tiež sľúbil, že kapitalistický systém bude v meste zachovaný bez zmeny najmenej 50 rokov.

01 - Modified: 2024-04-25 14:04:00 - Feat.: - Title: PS odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície, tvrdí Šimečka a hrozí protestami 02 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 03 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 04 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 05 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 04:07