Reuters
StoryEditor

Žiadny ďalší odklad brexitu nebude, vyhlásil Johnson

02.09.2019, 19:32
Autor:
ČTKČTK
Britský premiér zároveň poslal odkaz rebelujúcim poslancom.

Za žiadnych okolností nebudem žiadať Brusel o ďalší odklad odchode Británie z Európskej únie, uviedol dnes britský premiér Boris Johnson. Zopakoval, že krajina odíde z EÚ 31. októbra.

Johnson vystúpil pred svojím londýnskym sídlom na Downing Street 10 a vo svojej reči tiež odmietol špekulácie, že by súčasnú patovú situáciu v krajine mohli vyriešiť predčasné voľby.

"Ja voľby nechcem a vy ich tiež nechcete," vyhlásil. Jeho prejav bol nezvyčajne sprevádzaný hlasným pokrikovaním ľudí, ktorí obďaleč protestovali proti jeho vyjadreniam.

"Za niekoľko posledných týždňov vzrástli šance na dohodu (s EÚ ohľadom brexitu). Únia vidí, že chceme dohodu, že chceme mať jasne vymedzené budúce vzťahy a sme absolútne odhodlaní a pripravení na odchod bez dohody," uviedol Johnson.

Jediné, čo je podľa neho brzdou v rokovaniach s Bruselom, sú snahy niektorých poslancov hlasovať s vodcom opozičných labouristov Jeremym Corbyn o ďalšom odklade brexitu.

Na adresu týchto rebelov z radov vládnych poslancov, ktorí chcú v Dolnej snemovni spolu s opozíciou predložiť návrh zákona proti brexitu bez dohody, Johnson vyjadril presvedčenie, že tak neurobia. Poškodili by tým podľa neho britskú vyjednávaciu pozíciu s Európskou úniou.

"Chcem, aby všetci vedeli, že za žiadnych okolností nepožiadam Brusel o odklad. Odídeme 31. októbra, bez debát," zopakoval britský premiér. Ako dodal, dúfa, že sa mu na kľúčovom októbrovom summite podarí dosiahnuť dohodu s Európskou úniou.

"V medzičase nechajte našich vyjednávačov pokračovať v práci," doplnil Johnson. "Rozvodovú" dohodu s EÚ britskí poslanci už trikrát odmietli a brexit bol na jar odložený.

Bitka medzi vládou a odporcami brexitu bez dohody v parlamente, ku ktorým patrí aj približne 20 konzervatívnych poslancov, má vypuknúť v utorok, keď sa končí parlamentná letná prestávka.

Johnson so svojím prejavom vystúpil len chvíľu potom, čo labouristický poslanec Hilary Benn na TTwitteri zverejnil, ako by mal návrh zákona proti brexitu bez dohody vyzerať. Zákon dáva vláde čas do 19. októbra na dosiahnutie novej dohody s Európskou úniou na európskom summite 17. októbra, alebo požaduje súhlas parlamentu s neriadeným odchodom z bloku.

Ak vláda nesplní ani jednu podmienku, musí premiér listom požiadať predsedu Európskej rady Donalda Tuska o ďalší odklad brexitu, tentoraz do 31. januára 2020.

Podľa britských médií dostali rebeli z radov konzervatívcov varovanie, že budú vylúčení z poslaneckého klubu, ak sa tento týždeň pripoja k opozícii v snahe zablokovať brexit bez dohody. Zároveň by im nebolo umožnené kandidovať za konzervatívcov v budúcich voľbách.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 04 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 05 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:52