TASR/AP
StoryEditor

Ukrajinský súd prepustil na slobodu dôležitého svedka v kauze letu MH17, mal byť zapletený do zostrelenia

05.09.2019, 13:15
Autor:
TASRTASR
Cemach je podľa nepotvrdených správ na zozname väzňov, ktorých žiada Moskva výmenou za prepustenie väzňov vrátane ukrajinských námorníkov.

Odvolací súd v Kyjeve nariadil prepustiť z väzby bývalého veliteľa protivzdušnej obrany proruských síl v Donbase, podozrivého v kauze malajzijského lietadla zostreleného v lete roku 2014 počas letu nad východnou časťou Ukrajiny.

Prepusteným je Vladimir Cemach, ktorého ukrajinská bezpečnostná služba SBU zadržala začiatkom júla 2019 ako možného svedka pri vyšetrovaní spomínanej tragédie.

Súd v Kyjeve však vo štvrtok rozhodol, že Cemach bude až do súdneho procesu na slobode, pričom bude povinný dostaviť sa v určený deň a čas k vyšetrovateľovi a zdržiavať sa v lokalite, v ktorej je registrovaný alebo má trvalé bydlisko.

Ako informovala rozhlasová stanica Rádio Sloboda, s verdiktom súdu nesúhlasí prokurátor Oleh Peresada.

Mal byť zapletený do zostrelenia

Už počas pojednávania Peresada upozorňoval, že Cemach na slobode nebude v bezpečí, lebo "Moskva by sa ho mohla pokúsiť zlikvidovať ako nepríjemného svedka".

Samotný Cemach počas prestávky v súdnom pojednávaní na otázku novinárov, či nemá strach o svoj život, ak sa dostane na slobodu, odpovedal: "Nezmysly nekomentujem".

Agentúra UNIAN vo štvrtok napísala, že medzinárodný investigatívny portál Bellingcat zverejnil predpoklad, že Cemach bol zapletený do zostrelenia boeingu a bol svedkom tejto udalosti.

Okrem toho novinári portálu Nastojaščeje vremia podľa UNIAN-u našli videozáznam, v ktorom Cemach podľa všetkého hovorí, že skryl raketu Buk; týmto typom strely bolo podľa všetkého zostrelené malajzijské lietadlo.

V uvedenom materiáli Cemach prichádza s ruskou verziou udalostí z júla 2014. Podľa nej povstalci samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) mierili na ukrajinské bojové lietadlá, pričom práve jedno z týchto lietadiel údajne zostrelilo malajzijský boeing.

Bol veliteľom protileteckej obrany

Cemach je podľa nepotvrdených správ na zozname väzňov, ktorých žiada Moskva výmenou za prepustenie väzňov vrátane ukrajinských námorníkov, ktorých ruské ozbrojené sily zadržali ešte v novembri 2018 počas tzv. kerčského incidentu.

UNIAN však vo štvrtok napísal, že Cemachov advokát o zaradení svojho mandanta na takýto zoznam nič nevie. Vyjadril tiež pochybnosť o pravdivosti tejto informácie. komentovať ju odmietla aj ukrajinská SBU.

Holandská prokuratúra vyšetrujúca zostrelenie lietadla malajzijských aerolínii ešte v utorok žiadala, aby Cemach zostal na Ukrajine a aby ho ukrajinské úrady nevydali do Ruska.

Malajzijské lietadlo typu Boeing 777 letelo 17. júla 2014 na linke MH17 z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. Počas letu nad východom Ukrajiny, ktorý ovládajú proruskí separatisti, ho zasiahla raketa. Lietadlo sa zrútilo, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube.

Cemach bol v čase zostrelenia lietadla veliteľom protileteckej obrany proruských separatistov v meste Snižne.

01 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 03 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 04 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 05 - Modified: 2024-04-26 11:56:57 - Feat.: - Title: V Rusku zadržali redaktora Forbesu. Písal o ukrajinskej Buči
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:04