StoryEditor

Náš postoj k EÚ sa nemení

24.07.2007, 00:00
Autor:
mokmok

Zmení sa smerovanie novej vlády?
-- Posledných štyri a pol roka sme mali v priemere 7-percentný ekonomický rast a odhodlanie pokračovať v integrácii do EÚ. Čo sa týka únie, budeme istotne pokračovať v tomto smere a nič sa tu nezmení. To sa týka aj našej ekonomickej politiky. Sme odhodlaní znovu posilniť úsilie o vstup do EÚ. Verejnosť sa rozhodla zvoliť stabilitu a ekonomickú predvídateľnosť.

Verejnosť teda nemusí rátať s nijakou zmenou?
-- Jedna zmena tu bude. Chceme určite dať viac ako doteraz dôraz a všetku energiu do procesu integrácie Turecka do EÚ. A ja dúfam, že budem jednou z osôb, ktorá sa na tom zúčastní.

Akým spôsobom?
-- O tom ešte rozhodne premiér. Ale mal by som byť tým, kto bude komunikovať s európskou verejnosťou a podieľať sa na stratégii Turecka pri vstupe do EÚ v najbližších mesiacoch a rokoch.

Kurdská menšina obsadila vyše 20 kresiel v parlamente. Premiér Erdogan sa viackrát vyjadril, že bude bojovať s kurdskými rebelmi. Môže vzniknúť napätie?
-- Dúfame, že noví kurdskí členovia parlamentu sa dištancujú od politického násilia a budú sa správať v parlamente demokratickým spôsobom. Takto ukážu svoju vyspelosť. Ale ak sa ukážu ako zástupcovia alebo hovorcovia rebelov, tak áno, dôjde k napätiu. Očakávame, že sa budú správať demokraticky a budú reprezentovať juhovýchodný región Turecka normálnym spôsobom a dištancujú sa od teroristov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 00:15