TASR/Petr David Josek
StoryEditor

Prokurátor zastavil stíhanie Babiša v kauze Čapí hnízdo

13.09.2019, 11:15
Autor:
TASRTASRredred
Andrej Babiš bol od októbra 2017 obvinený z dotačného podvodu a z poškodenia finančných záujmov Európskej únie.

Český štátny zástupca (prokurátor) v piatok oznámil, že v kauze podozrenia z dotačného podvodu v súvislosti s farmou Čapí hnízdo zastavil stíhanie všetkých osôb vrátane českého premiéra Andreja Babiša. Informovali o tom spravodajská televízia ČT24 a české noviny Deník N.

Zastaviť stíhanie Babiša a ďalších osôb v kauze podľa správ zo začiatku septembra navrhol dozorujúci štátny zástupca Jaroslav Šaroch. Vedúci Mestského štátneho zastupiteľstva (prokuratúry) v Prahe Martin Erazím sa teraz stotožnil s jeho názorom.

"Dnešný deň bolo oprávneným osobám rozoslané rozhodnutie, ktorým došlo k zastaveniu trestného stíhania všetkých osôb v takzvanej kauze Čapí hnízdo," napísal Erazím v tlačovej správe zverejnenej na webovej stránke Mestského štátneho zastupiteľstva v Prahe.

Erazím dodal, že toto rozhodnutie predložia po nadobudnutí právoplatnosti najvyššiemu štátnemu zástupcovi Pavlovi Zemanovi, ktorý má možnosť rozhodnutia o zastavení trestného stíhania zrušiť.

Tri mesiace na posúdenie

Hlavný prokurátor Zeman má na posúdenie zákonnosti postupu mestského štátneho zastupiteľstva tri mesiace. Ak rozhodne, že postup nebol zákonný, môže podriadenému štátnemu zastupiteľstvu nariadiť, aby žalobu na stíhané osoby podalo.

Babiš, ktorý bol od októbra 2017 obvinený z dotačného podvodu a z poškodenia finančných záujmov Európskej únie, dlhodobo odmietal, že by sa okolo farmy dialo čokoľvek nezákonného. "Žiadny podvod nebol, hovoril som to stokrát, neviem, prečo to opakovať," povedal v rozhovore pre MF DNES, píše portál iDnes.cz. V prípade dokázanie viny mu hrozilo až desať rokov väzenia.

Erazím podľa tlačovej správy potvrdil závery svojho podriadeného Šarocha. Ten dospel k záveru, že farma Čapí hnízdo spĺňala podmienky definície malého a stredného podniku pre získanie dotácie i napriek väzbám na Agrofert.

Českému premiérovi hrozil v kauze dotácie na výstavbu multifunkčného areálu Čapí hnízdo v stredných Čechách až desaťročný trest väzenia za dotačný podvod a poškodenie finančných záujmov Európskej únie. Okrem Babiša čelili stíhaniu aj jeho manželka Monika, dcéra Adriana Bobeková, švagor Martin Herodes, ako aj bývalí členovia spoločnosti Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál.

Kauzu Čapí hnízdo skúmali české orgány od konca roku 2015. Babiša vydala Poslanecká snemovňa opakovane na trestné stíhanie.

O ŠtB rozhodne Ústavný súd

V ďalšej kauze sa český premiér prostredníctvom ústavnej sťažnosti snaží na Slovensku zvrátiť rozhodnutie súdov, ktoré vlani v obnovenom procese zamietli jeho žalobu, že je v dokumentoch niekdajšej československej tajnej polície ŠtB vedený ako jej agent neoprávnene. Ústavný súd Babišovu sťažnosť prijal na ďalšie konanie.

V dlhoročnej kauze jeden zo senátov Ústavného súdu už raz rozhodol v Babišov neprospech. O najnovšej sťažnosti českého premiéra bude rozhodovať senát vedený sudcom a bývalým poslancom strany Smer Mojmírom Mamojkom.

Mafra Slovakia, vydavateľ Hospodárskych novín, je súčasťou holdingu Agrofert.

01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:35