YouTube/BBC News - Русская служба
StoryEditor

Na Sibíri zatkli šamana, ktorý chcel z Kremľa vyhnať Putina. V Rusku sa tešil veľkej pozornosti

19.09.2019, 16:18
Autor:
ČTKČTK
Alexander Gabyšev môže byť obvinený z organizácie extrémistickej skupiny.

Na Sibíri bol zadržaný šaman, ktorý od jari pochodoval do Moskvy s cieľom "vyhnať" z Kremľa ruského prezidenta Vladimira Putina. Dnes o tom informovala agentúra Interfax. Zatknutie jeho stúpencov v sibírskom meste Ulan-ade podnietilo minulý týždeň masové demonštrácie proti výsledkom komunálnych volieb.

Miestne médiá uviedli, že Alexandra Gabyševa dnes ráno pri dedine Vydrin na hranici regiónu Buriatska a Irkutskej oblasti uniesli zo stanového tábora ozbrojení a maskovaní muži, zrejme príslušníci bezpečnostných zložiek. Nie je jasné, kde sa šaman momentálne nachádza.

Gabyšev môže byť obvinený z organizácie extrémistickej skupiny, povedal spravodajskému portálu Znak.com jeden zo šamanových prívržencov.

Krátka správa uverejnená na webovej stránke miestnej polície uviedla, že bola zadržaná osoba hľadaná pre spáchanie zločinov v Republike Sacha (Jakutsko) na severovýchode Ruska. Podľa médií zodpovedá opisu práve Gabyšev.

Stovky prívržencov minulý týždeň protestovali v Ulan-Ude proti zatknutiu dvoch šamanových stúpencov. Zhromaždenie potom prerástlo do demonštrácie proti výsledkom komunálnych volieb, v ktorých zvíťazil prokremeľský kandidát. Polícia pri rozháňaní manifestácie zadržala niekoľko ďalších ľudí.

Od marca, kedy sa z Jakutska vydal na cestu, prešiel 51-ročný Gabyšev zo svojej plánovanej trasy tritisíc kilometrov. Tempom 20 kilometrov za deň plánoval dôjsť do ruskej metropoly v auguste 2021.

Ťahal za sebou malý dvojkolesový vozík, v ktorom mal uložené všetky svoje osobné veci, vrátane tradičnej jurty, v ktorej prespával.

Jeho počin získal celonárodnú pozornosť a jeho videá majú milióny zhliadnutí. Počas cesty sa ochotne bavil s miestnymi ľuďmi aj novinármi a postupne naberal podporovateľov, z ktorých niektorí sa k nemu pripojili na časť cesty alebo mu venovali peniaze či jedlo.

01 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 02 - Modified: 2024-04-17 18:52:42 - Feat.: - Title: Ruská FSB zadržala štyroch ľudí za pomoc Kyjevu. Posielali peniaze ukrajinskej armáde 03 - Modified: 2024-04-17 18:44:43 - Feat.: - Title: Európska únia má povinnosť sprísniť sankcie voči Iránu za útok na Izrael, povedal Macron 04 - Modified: 2024-04-17 18:37:52 - Feat.: - Title: Ukrajina útočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme, cieľom bola aj továreň na Tupolevy 05 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 23:42