StoryEditor

Ukrajinský minister varoval, že cieľom Moskvy môže byť obnova východného Nemecka

28.01.2022, 17:08
Autor:
ČTKČTK
Ak Berlín nezmení postoj, môže sa podľa ministra obrany dočkať obnovenia Nemeckej demokratickej republiky vo východnom Nemecku.

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov dnes v parlamente vyhlásil, že neochota Berlína dodať Kyjevu zbrane podporuje ruskú agresiu, a varoval, že cieľom Moskvy je nielen ovládnutie Ukrajiny, ale aj prienik do západnej Európy.

Ak Berlín nezmení postoj, môže sa podľa ministra dočkať obnovenia Nemeckej demokratickej republiky vo východnom Nemecku. Tá bývala v sovietskej sfére vplyvu, než sa zrútil berlínsky múr a Nemecko sa zjednotilo.

​"Ak Nemecko nezmení stanovisko ohľadom odporu proti ruskej agresii, bude musieť spolková vláda riešiť nie problémy s okupovanou časťou východnej Ukrajiny či Krymu, ale problém Nemeckej demokratickej republiky. Nepreháňam. Veď materiálny základ pre NDR už existuje - a je to nielen plynovod Nord Stream 2 a skôr plynovod Opal, ale aj predstavitelia nemeckého establishmentu platení Ruskom, sú to jednotliví viceadmiráli, ktorí torpédujú vlastnú krajinu podivnými vyhláseniami," vyhlásil ukrajinský minister v narážke na prípad Kaya-Achima Schönbacha, donedávna veliteľa nemeckého námorníctva.

Schönbach sa nechal počuť, že Ukrajina nikdy nezíska späť polostrov Krym, a vyjadril obdiv k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Po kritike svojich vyjadrením odstúpil.

Ruským cieľom je podľa ukrajinského ministra zmeniť súčasnú podobu bezpečnostnej architektúry sveta. "Obnova NDR je logickým pokračovaním ruských požiadaviek, ktoré už boli oznámené. Rusko už oficiálne nastolilo požiadavku odstránenia NATO v 14 krajinách, hoci sa to zdalo byť úplne nemožné. Je veľmi dobré, že členovia aliancie dali (Rusku) jasnú odpoveď, ale mala by byť aj praktická časť, aby sa potom nemuselo odpovedať, kto začne znova stavať berlínsky múr,“ poznamenal šéf ukrajinskej obrany.

Vyhlásil tiež, že konečným cieľom ruského prezidenta Vladimíra Putina je nielen ovládnutie Ukrajiny, ale rozšírenie svojho vplyvu hlboko do západnej Európy.

"Varovali sme západných partnerov, že cieľom Kremľa nie je ani tak Ukrajina ako rozvrátenie NATO a Európskej únie," uviedol minister a poukázal na ruské výpady proti Poľsku a Pobaltiu.

Nemecko na rozdiel od niektorých svojich spojencov v NATO neposkytuje Kyjevu zbrane na obranu pred Ruskom, ktoré sústredilo svoje jednotky blízko ukrajinských hraníc.

​The Wall Street Journal minulý týždeň tiež uviedol, že Berlín odmietol povoliť vývoz zbraní z Estónska na Ukrajinu, pripomenula agentúra Reuters.

Uviedla tiež, že Reznikov v parlamente ocenil nemeckú pomoc pri liečbe zranených ukrajinských vojakov. Berlín tiež prisľúbil, že Ukrajine pošle poľnú nemocnicu a päťtisíc prilieb.

Ukrajinský minister ale Berlínu vytkol, že zdržanlivé stanovisko ohľadom dodávok zbraní fakticky podkopáva bezpečnosť Európy a povzbudzuje agresora.

Rusko naliehavo požaduje prepracovanie bezpečnostnej architektúry v Európe po skončení studenej vojny. Ruské požiadavky bezpečnostných záruk, predložené minulý mesiac, zahŕňajú ukončenie ďalšieho rozširovania NATO, aby sa Ukrajina nikdy nemohla pripojiť, a stiahnutie síl a zbraní aliancie z východoeurópskych krajín, ktoré pristúpili do NATO po studenej vojne.

Nemecká demokratická republika bola založená vo východnej časti Nemecka v roku 1949. Prostredníctvom nemeckých komunistov ju ovládala Moskva až do pádu berlínskeho múru v roku 1989.

O rok neskôr nasledovalo znovuzjednotenie Nemecka. Rusko, ktoré na jar 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym a podporilo povstanie separatistov na východe Ukrajiny, tvrdí, že neplánuje zaútočiť na Ukrajinu a že si nepraje vojnu.

O prípadnej túžbe prekresliť nemecké hranice sa Moskva doteraz nezmienila. Kancelár Olaf Scholz tento mesiac vyhlásil, že Nemecko "v posledných rokoch nepodporovalo vývoz smrtiacich zbraní" a jeho ministerka obrany povedala, že Berlín neposiela smrtiace zbrane do krízových oblastí, pretože by to mohlo "priživiť" konflikt, pripomenul Reuters.

01 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 02 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 03 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť 04 - Modified: 2024-04-24 10:47:17 - Feat.: - Title: Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol omšu za Navaľného 05 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 20:07