Reuters
StoryEditor

Trump naliehal na Zelenského, aby preveril Bidena, potvrdil prepis telefonátu

25.09.2019, 17:08
Autor:
ČTKČTK
Rozhovor Trumpa so Zelenským je jedným z dôvodov rozhodnutia šéfky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej začať proces impeachmentu proti prezidentovi.

Americký prezident Donald Trump opakovane vyzýval nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby spolupracoval s jeho právnikom Rudim Giulianim a americkým ministrom spravodlivosti na vyšetrovaní jeho demokratického politického rivala Joea Bidena.

Podľa agentúry AP to vyplýva z hrubého prepisu júlového telefonátu oboch prezidentov, ktorý dnes zverejnil Biely dom. Joe Biden je favoritom na demokratickú kandidatúru v amerických prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia budúci rok.

​Trump v utorok oznámil, že zverejní celý prepis hovoru z 25. júla. Dnes Biely dom však vydal len päťstranové zhrnutie telefonátu.

Rozhovor medzi Zelenským a Trumpom je podľa AP len jednou z časti sťažnosti nemenovaného oznamovateľa z polovice augusta.

Zároveň ide však o kľúčový dôvod utorkového rozhodnutia demokratickej šéfky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej začať proces prípravy ústavnej žaloby, čiže impeachmentu, proti prezidentovi Trumpovi.

Trump v rozhovore ukrajinskému prezidentovi povedal: "Biden všade chodil a chválil sa, že zastavil vyšetrovanie, tak či sa na to môžete pozrieť ... mne to znie príšerne".

Americký prezident sa takto zmienil o nepodložených obvineniach, že sa Biden snažil miešať do činnosti ukrajinského prokurátora, ktorý vyšetroval aktivity jeho syna Huntera.

Hunter Biden bol spoluvlastníkom ukrajinskej energetickej firmy v čase, keď bol jeho otec druhým mužom vo vláde prezidenta Baracka Obamu.

Joe Biden potvrdil, že v roku 2016 pod hrozbou zablokovania pôžičiek naliehal na vtedajšiu ukrajinskú vládu, aby odvolala generálneho prokurátora. Ten vyšetroval pre podozrenie z korupcie aj firmu Huntera Bidena.

Trump už skôr potvrdil, že niekoľko dní pred telefonátom nariadil zmraziť 400 miliónov dolárov na pomoc Ukrajine. Prezident však tvrdí, že neurobil nič zlé.

01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 03 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 04 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 05 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:27